Kulinarny Talent 2017 - relacja pokonkursowa

KULINARNY TALENT 2017 wyłoniony!

6 kwietnia 2017 roku, podczas 21. Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro 2017  – najważniejszych i największych targów branży HoReCa, odbyła się 9. edycja konkursu Roberta Sowy „Kulinarny Talent 2017”.

fot_1_baner  

 

Do walki o miano najlepszego z najlepszych stanęło 12 uczniów szkół gastronomicznych z całej Polski, wyłonionych podczas preselekcji przez Roberta Sowę i mecenasa konkursu – firmę Prymat. Imprezę poprowadził pomysłodawca konkursu Robert Sowa oraz znany i lubiany dziennikarz telewizyjny – Krzysztof Ibisz.

fot._2_R.Sowa_i_K.Ibisz_zdj._AKPA

 

Mottem przewodnim tegorocznego konkursu, a zarazem składnikami i produktami obowiązkowymi podczas przygotowywaania dań były:

- filet ze skreia (norweskiego dorsza zimowego) ze skórą

- przyprawy firmy Prymat

- produkty użytku domowego marki Stella

- mrożone warzywa lub owoce Oerlemans

- 20% śmietanka kulinarna Debic

 

Uczestnicy konkursu mieli 30 minut na przygotowanie ośmiu porcji dania konkursowego, a ponadto musieli wykazać się kreatywnością, oryginalnością smaku i estetyką podania. Presja czasu i wysokie wymagania jury z całą pewnością nie ułatwiały im zadania.

Finalny efekt oceniały dwa składy jurorskie - jury profesjonalne i degustacyjne.

fot._3_KT_2017_jury_profesjonalne_AKPA

Jury profesjonalne obradowało w składzie:

- Jerzy Pasikowski - przewodniczący jury, organizator strony merytorycznej i przewodniczący jury większości konkursów kulinarnych w Polsce. Korporacyjny Doradca Kulinarny NESTLÉ;

- Wiesław Bober - szef kuchni Fabryka Wełny Hotel & SPA w Pabianicach, w której działają dwie restauracje: Przędzalnia oraz pierwsza w Pabianicach autorska restauracja Wzorcownia by Wiesław Bober;

- Tomasz Purol - szef kuchni w Blow Up Hall 5050 Hotel, zwycięzca Kulinarny Puchar Polski oraz V edycji programu Top Chef, autor książki "Warzywniak - Zapomniane smaki". Juror w konkursach kulinarnych, trener i promotor polskiej kuchni i polskich produktów. Członek Klubu Szefów Kuchni.

- Patryk Dziamski - szef kuchni w Dziamski Concept Rest, audytor i doradca kulinarny, trener i juror konkursów kulinarnych, współtwórca Transatlantyk Festival, uczestnik znanego programu kulinarnego TOP CHEF Polska, Członek Klub Szefów Kuchni.

 

Szefowie kuchni oceniali nie tylko walory smakowe i kompozycję dania, ale również aspekty związane z techniką wykonania i organizacją pracy.

fot._4_KT_2017_jury_degustacyjne_zdj.AKPA

 

W jury degustacyjnym zasiadali:

- Olga Bończyk – aktorka teatralna i filmowa

- Katarzyna Cichopek - polska aktorka, tancerka, prezenterka telewizyjna i przede wszystkim spełniona mama dwójki dzieci.

- Agnieszka Kołodziejska – prezenterka i dziennikarka Radia ZET

- Marek Sierocki – dziennikarz i publicysta muzyczny, autor książek

- Marcin Żewłakow – były piłkarz, reprezentant Polski, komentator meczów piłkarskich.

- Tomasz Dedek – polski aktor teatralny i filmowy

- Marek Jaszczak - Prezes Zarządu firmy Stella Pack S.A.; prywatnie miłośnik sportów rowerowych i żeglarstwa, znawca wina i smakosz kuchni śródziemnomorskiej.

 

Po degustacji wszystkich dwunastu propozycji i podsumowaniu ocen wszystkich jurorów okazało się, że werdykt był jednomyślny. Jury profesjonalne i degustacyjne były zgodne w swoich ocenach. Wydawałoby się, że zawód kucharza jest całkowicie zdominowany przez mężczyzn, tymczasem w tegorocznej edycji konkursu wzięło udział wiele kobiet. Sześć z nich dostało się do ścisłego finału, a na podium stanęły dwie najzdolniejsze.

Na najwyższym stopniu podium stanęła Klaudia Kiełkowska z Zespołu Szkół Ekonomicznych im. Oskara Langego w Wodzisławiu Śląskim, której danie (skrei w towarzystwie czarnej soczewicy, fasolki szparagowej, kawioru z malin i ryżowego tiulu) okazało się zdecydowanym numerem jeden.

fot._5_KT_2017_Klaudia_Kielkowska_1miejsce

 

Drugi był Maksymilian Smółka z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej (danie: skrei/ pietruszka/ melon/ malina/ grejpfrut), a trzecie miejsce zajęła Martyna Łukasik z Zespołu Szkół Technicznych im. Gen. Prof. Kaliskiego w Turku.

fot._6_KT_2017_Maksymilian_Smolka_2_miejsce

fot._7_KT_2017_Martyna_Lukasik_3_miejsce

 

Wszystkim laureatom konkursu i ich nauczycielom serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów zawodowych.

 

Pięknie dziękujemy Wszystkim, bez których nie byłoby tego wydarzenia:

- Mecenasom konkursu: Prymat, Stella i CID Lines

- Sponsorom Głównym: Debic, Oerlemans, Winterhalter, Hotel Fabryka Wełny w Pabianicach

- Sponsorom: N31 restaurant & bar by Robert Sowa, Wypożyczalnia Gastro Magic Service, Norge, Fine Dine, Hendi, Cheman, Aviko, Inter Europol, Badoit/ Evian.

- Patronom medialnym: NewsGastro.pl, Papaja.pl, Food & Friends, DoradcaSmaku.pl; Biznes, restauracje & catering, Poradnik Restauratora, Akademia Kulinarna, Szef Kuchni, Przegląd Gastronomiczny, Kucharze.pl, Poland100 Best Restaurants, Wszystko dla kucharzy, Women’s Health, Men’s Health, Gastronomia na obcasach.

- oraz naszym wspaniałym jurorom i przemiłym gościom J

 

fot._8_KT_2017_loga_wszystkie

 

Partnerzy i Patroni – Zobacz wyszystkich
  • Sponsor główny:
  • winterhalter
  • Sponsorzy:
  • ascobloc
  • Dora metal
  • fagor
  • Kromet
  • multifrigo
  • rational
  • rilling
  • Tom Caffe
  • Manitowoc
  • Współpraca merytoryczna:
  • Akademia Restauratora
  • Apro-Trade
  • Fundacja Klub Szefów Kuchni
  • Krajowa Rada Gastronomii i Cateringu
  • OSSKiC
  • SCAE
  • Stowarzyszenie Sommelierów Polskich
  • Patroni medialni:
  • foodservice
  • gdziezjesc
  • horecanet
  • hotelarz
  • kucharze-serwis.pl
  • nowoscigastronomiczne
  • papaja
  • poradnikrestauratora
  • przegladgastronomiczny
  • restauracje
  • swiathoteli
  • Współpraca medialna:
  • gastrona.pl
  • bake&sweet
  • e-gastro
  • worldhotel
  • cateringwpolsce
  • cukierniewpolsce
  • newsgastro
  • Porcelana w Polsce
  • Praca w gastronomii
  • w piekarni w cukierni
  • Rynki Alkoholowe
  • zwiadowca.pl
  • slow life
  • bcr
  • biznes hotel
  • rzeznik polski
  • docen polskie
  • jedzenie.info.pl
  • cukiernictwo i piekarstwo
  • mojekonferencje.pl
  • sale biznesowe
  • miejscakonferencyjne.pl
  • magazyn wino
  • Czas wina
  • Szef Kuchni
  • logoekonferencje
  • organizatorzyimprez
  • szkolenia
  • turystyka
  • nocowanie.pl
  • wszystkodlakucharzy.pl
  • ilody.com.pl
  • gastrowiedza.pl
  • portalgastronomii.pl
  • infomax
  • Poland Fruits
  • Targi rekomenduje:
  • WKT
  • Organizator:
  • MT Targi Polska
  • Laureat Konkursu:
  • teraz polska

Profil Targi EuroGastro na FB