Organizatorzy Forum Polskiej Gastronomii Eurogastro 2023

Patronat medialny

Forum odpowie na nurtujące wyzwania, przed którymi stoi branża polskiej gastronomii.

FORUM POLSKIEJ GASTRONOMII jest wydarzeniem branżowym organizowanym podczas największych Międzynarodowych Targów Rozwiązań dla Branży HoReCa – Eurogastro, które odbędą się w dniach 28-30 marca 2023 r. w Międzynarodowym Centrum Targowo-Konferencyjnym Ptak Warsaw Expo przy al. Katowickiej 62 w Nadarzynie Tegoroczne zagadnienia poruszane na forum dotyczyć będą poprawy sytuacji polskiej gastronomii po ciężkich dla branży miesiącach spowodowanych rozprzestrzenieniem się pandemii koronawirusa oraz wybuchem wojny na Ukrainie.

Trzydniowy program FORUM POLSKIEJ GASTRONOMII to między innymi:

  • pokazy mistrzów sztuki kulinarnej połączone z konkursami
  • merytoryczne program warsztatów i dobrych praktyk w branży HoReCa
  • debaty o prowadzeniu i podnoszeniu się działalności związanych z branżą
  • analiza trendów gastronomii światowej oraz badanie potrzeb nowego rynku gastronomicznego.

Organizatorami Forum Polskiej Gastronomii są wiodące organizacje branżowe oraz organizator Targów Eurograstro:

  • Ptak Warsaw Expo
  • Klub Szefów Kuchni
  • Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników
  • Euro Toques
  • Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej

Do zobaczenia!

Rejestracja na "FORUM POLSKIEJ GASTRONOMII"

Pokazy kulinarne Dzień 1 / 28-03-2023Scena Główna

  • Godzina 10.45 – 11.15 – Powitanie i otwarcie
  • Godzina 11.30 – 12.20 – OSSKiC - Poland National Culinary Team
  • Godzina 12.30 – 13.20 – Nicholas Allen & Sebastian Strójwąs Restauracja Da Vinci Podzamcze k/ Kielc
  • Godzina 13.30 – 14.20 – Euro Toques - Tomasz Królikowski
  • Godzina 14.30 – 15.20 – Klub Szefów Kuchni – Iwona Niemczewska
  • Godzina 15.30 – 16.30 – IGGP - Dorota Rydygier (Szef Kuchni – Właściciel Restauracji „VOILA”) „Kuchnia francuska dla Polaka po rewolucji”

Pokazy kulinarne Dzień 2 / 29-03-2023Scena Główna

  • Godzina 10.00 – 11.00 – Euro Toques Poland – Dr Józef Sadkiewicz & Marek Namysłowski
  • Godzina 11.30 – 12.30 – Anatoliy Dobrovolskiy - Szef Kuchni - Willa Biała, Warszawa
  • Godzina 13.00 – 14.00 – Klub Szefów Kuchni – Jarosław Owczarczyk
  • Godzina 14.30 – 15.30 – OSSKiC -Poland National Culinary Team
  • Godzina 15.45 – 16.30 – IGGP - Sylwester Lis (Szef Kuchni – Właściciel Restauracji „SOPA i LIS”) „Kuchnia regionalna w nowoczesnym wydaniu”

Pokazy kulinarne Dzień 3 / 30-03-2023Scena Główna

  • Godzina 10.00 – 11.00 - Klub Szefów Kuchni – Janusz Garncarczyk
  • Godzina 11.30 – 12.30 - OSSKiC - Poland National Culinary Team
  • Godzina 13.00 – 14.00 - Euro Toques Poland - Kamil Klekowski
  • Godzina 14.30 - 15.30 - Igor Bragin Асоціація шеф-кухарів України master class - pokaz kuchni ukraińskiej

Dzień 1 / 28-03-2023

Sala A / IGGP

Nawigowanie finansowe w biznesie. Jak skutecznie budować osobistą motywację poprzez rentowność Twojej restauracji?

10:00 - 10:30

Sławomir Głomski

Nowoczesne zarządzanie lokalem gastronomicznym w oparciu o wskaźniki, czyli jak walczyć z inflacją w 2023

10:45 - 11:15

Tomasz Szuba

Planowanie działań kuchni w celu ograniczania marnotrawstwa

11:30 - 12:00

Urszula Bydlińska

Optymalizacja sprzedaży dzięki innowacji Czerwony Stoliczek oraz zarządzanie relacjami z gościem

12:15 - 12:45

Kasia Borowska

Jak zbudować zaangażowany zespół i zarządzać rentowną restauracją

13:45 - 14:15

Aleksandra Wiener

Profesjonalna inwentaryzacja kluczem do sukcesu w zyskownej działalności

14:30 - 15:00

Jacek Czauderna

Nie zarobisz miliona bez jednego grosza – spojrzenie okiem właściciela na branżę i jej inicjatywy rozwojowe

15:15 - 15:45

Marcin Nowak

Czy tanie zmywanie jest w ogóle możliwe?

16:00 - 16:30

Sławomir Grzyb

Spółdzielnia Restauratorów – Rozwiązanie na obniżenie kosztów agregacji zamówień i obsługi wywozów dań

Sala B

10.30 - 11.15

Michał Wawro Euro Toque Poland

Proces otwarcia restauracji w dobie kryzysu

11.30- 12.15

Jarek Walczyk Prezes Klub Szefów Kuchni

Jak znaleźć idealnego Szefa Kuchni – etyka zawodowa

12.30 - 13.15

Janusz Garncarczyk Klub Szefów Kuchni

Temat kosztów w restauracji. Czyli analiza cen dostawców, tworzenie receptury

13.30 - 14.15

Bosacka Katarzyna

OSSKiC – Szanuj Gościa

14.30 - 15.30

Tableart Tomasz Miszczak Smykowska Jęczalik & Anna Imielińska

Wykład połączony z pokazami szkła, dobór szkła do wina połączone z degustacją wina./ forma warsztatowa

15.45 - 16.30

Vaclav Sivaiev -EFFO Poland

EFFO to profesjonalny olej do gotowania. Nowa wydajność dla profesjonalistów.

Dzień 2 / 29-03-2023

Sala A / IGGP

Inżynieria i przygotowanie menu - jak skutecznie optymalizować Twoją ofertę gastronomiczną?

10:00 - 10:30

Robert Kazimierski

Metodyka komercjalizacji czyli efektywność biznesowa w gastronomii

10:45 - 11:15

Anna Pycińska

Twój jeszcze bardziej dochodowy biznes dzięki odpowiedniemu wyposażeniu

11:30 - 12:00

Aleksander Pałka

Jak zamienić wolne przeroby na kuchni w zysk?

12:15 - 12:45

Sławomir Głomski

Praktyczne zasady zarządzania menu, kiedy i jak wprowadzać zmiany?

13:45 - 14:15

Adrian Piwko i Maciej Wójtowicz

FoodTech – Giełda rolnicza dla branży HORECA

14:30 - 15:00

Marek Rogala

Siedem kosztownych lekcji przedsiębiorcy, które odrobiłem i dobre praktyki, które Cię przed nimi uchronią

15:15 - 15:45

Adam Dziurny

Obniżanie kosztów energii elektrycznej i gazu

16:00 - 16:30

Mariusz Koper

Terminale płatnicze oraz najnowsze systemy POS jako narzędzie do zwiększenia zysków i kontroli biznesu gastronomicznego

Sala B

10.00 - 10.45

Jarek Walczyk Prezes Zarządu Klub Szefów Kuchni

Menu engineering i optymalizacja kosztów

11.00 - 11.45

Marcin Bielec Euro Toque

Ewolucja sprzedaży ofert i controling w branży hotelarskiej

12.00 - 12.45

Zbigniew Kowalski – Prezes – Polska Akademia Gościnności

RANGA ZAWODU KUCHARZA

13.00 - 13.45

Janusz Urban – KaczmarskiGroup

RISKRADAR Kompleksowe i profesjonalne zabezpieczenie finansowe dla restauratorów

14.00 - 14.45

Stowarzyszenie Kobiety i Wino Katarzyna Solańska

Zasady doboru wina do potraw, Mistrzowski serwis Wina

15.00 - 15.30

OSSKiC – Jarek Uściński

Food Cost o co chodzi?

15.45 - 16.30

Vaclav Sivaiev -EFFO Poland

EFFO to profesjonalny olej do gotowania. Nowa wydajność dla profesjonalistów.

Dzień 3 / 30-03-2023

Sala A / IGGP

Najważniejsza gościnność i smak – na co szczególnie zwrócić uwagę?

10:00 - 10:30

Michał Pawłowski

Obniżenie prowizji od zamówień online – zintegrowane rozwiązanie fiskalno-płatnicze

10:45 - 11:15

Sebastian Gołębiowski

Monitoring i zarządzanie dostawami dań w restauracji, a efektywna flota własnych dostawców – kelnerów

11:30 - 12:00

Daniel Rusek

Nowoczesne rozliczanie napiwków

12:15 - 12:45

Jakub Jasnos

Wirtualne kasy fiskalne – korzyści dla branży gastronomicznej

13:45 - 14:15

Marcin Marciniuk

Integracja z systemami zewnętrznymi – optymalizacja pracy i efektywne wykorzystanie zasobów IT

14:30 - 15:00

Mariusz Koper i Angelika Boryń

Czy stać cię na brak działań w social mediach?

Sala B

10.30 - 11.15

Jarek Walczyk Klub Szefów Kuchni

Rekrutacja nowego pracownika i wdrożenie zakresów obowiązków i instrukcji stanowiskowych ofert dla gości restauracji

11.30 - 12.30

OSSKiC

Panel Dyskusyjny prowadzi Jarek Uściński i Waldemar Hołówka
/przedstawiciele organizacji kulinarnych, Jarek Walczyk, Marcin Soból, Krzysztof Szulborski, Kurt Scheller, Igor Bragin plus zaproszone topowe osoby ze Świata Gastronomii
Jak sobie radzić w świecie gastronomii, organizacje kulinarne jaki mają wpływ na rozwój zawodowy szefów kuchni, kucharzy

13.00 - 14.00

Panel dyskusyjny: jeden prowadzący zadający pytania Marek Namysłowski, Odpowiadają Marek Rybacki, Krzysztof Malinowski, Radosław Kłapacz, Lucyna Haluch

14.15 - 15.00

Krzysztof Szulborski

Polskie smaki – dlaczego warto promować polską kuchnię

15.15 - 16.00

Grażyna Uścińska

Przyprawy i zioła w gastronomii

Dzień 1 / 28-03-2023 - Prezentacje kulinarne

Policzalność i porcjowalność, skalowalność w produkcji

KUCHNIA KREUJE SMACZNE i RENTOWNE DANIA

Prezentacje kulinarne z nastawieniem i połączeniem z motywem przewodnim dnia

  • Jak porcjować dania i je układać na talerzu
  • Jak ”nie przesadzić”, żeby gość miał ochotę po zupie na drugie danie a potem na deser – wyszedł nasycony a nie przejedzony
  • Jak aktywizować staff do działania i kreatywności
  • Rozwiązania dostawców w porcjowalności i skalowalności produkcji
  • Jak gotować smacznie i skutecznie, tzn. z zyskiem, który jest motywatorem do rozwoju
  • Koordynacja i zakres – OSKiC, EuroToques, KSK , IGGP

  • Koordynator – Waldemar Hołówka

Dzień 2 / 29-03-2023 - Prezentacje kulinarne

Kalendarze kulinarne, rekomendacje profesjonalistów

OPTYMALIZACJA i INNOWACYJNOŚĆ MENU

Prezentacje kulinarne z nastawieniem i połączeniem z motywem przewodnim dnia

  • Nowe techniki kulinarne
  • Techniki suvi
  • Mistrzowskie Dania
  • Koordynacja i zakres – OSKiC, EuroToques, KSK , IGGP

  • Koordynator – Waldemar Hołówka

Dzień 3 / 30-03-2023 - Prezentacje kulinarne

„lepiej niż w domu” i na czas

GOŚCINNOŚĆ a CZAS SERWISU

Prezentacje kulinarne z nastawieniem i połączeniem z motywem przewodnim dnia

  •  Mise un place – sekret produktywności szefów kuchni
  • Menu – ambicje a wygląd finalny dań w zakresie powtarzalności wyglądu i smaku potraw
  • Zielarstwo
  • Koordynacja i zakres – OSKiC, EuroToques, KSK , IGGP

  • Koordynator – Waldemar Hołówka