Organizatorzy Forum Polskiej Gastronomii Eurogastro 2023
Forum odpowie na nurtujące wyzwania, przed którymi stoi branża polskiej gastronomii.
FORUM POLSKIEJ GASTRONOMII jest wydarzeniem branżowym organizowanym podczas największych Międzynarodowych Targów Rozwiązań dla Branży HoReCa – Eurogastro, które odbędą się w dniach 28-30 marca 2023 r. w Międzynarodowym Centrum Targowo-Konferencyjnym Ptak Warsaw Expo przy al. Katowickiej 62 w Nadarzynie Tegoroczne zagadnienia poruszane na forum dotyczyć będą poprawy sytuacji polskiej gastronomii po ciężkich dla branży miesiącach spowodowanych rozprzestrzenieniem się pandemii koronawirusa oraz wybuchem wojny na Ukrainie.
Trzydniowy program FORUM POLSKIEJ GASTRONOMII to między innymi:
- pokazy mistrzów sztuki kulinarnej połączone z konkursami
- merytoryczne program warsztatów i dobrych praktyk w branży HoReCa
- debaty o prowadzeniu i podnoszeniu się działalności związanych z branżą
- analiza trendów gastronomii światowej oraz badanie potrzeb nowego rynku gastronomicznego.
Organizatorami Forum Polskiej Gastronomii są wiodące organizacje branżowe oraz organizator Targów Eurograstro:
- Ptak Warsaw Expo
- Klub Szefów Kuchni
- Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników
- Euro Toques
- Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej
Do zobaczenia!
Rejestracja na "FORUM POLSKIEJ GASTRONOMII"
Pokazy kulinarne Dzień 1 / 28-03-2023Scena Główna
- Godzina 10.45 – 11.15 – Powitanie i otwarcie
- Godzina 11.30 – 12.20 – OSSKiC - Poland National Culinary Team
- Godzina 12.30 – 13.20 – Nicholas Allen & Sebastian Strójwąs Restauracja Da Vinci Podzamcze k/ Kielc
- Godzina 13.30 – 14.20 – Euro Toques - Tomasz Królikowski
- Godzina 14.30 – 15.20 – Klub Szefów Kuchni – Iwona Niemczewska
- Godzina 15.30 – 16.30 – IGGP - Dorota Rydygier (Szef Kuchni – Właściciel Restauracji „VOILA”) „Kuchnia francuska dla Polaka po rewolucji”
Pokazy kulinarne Dzień 2 / 29-03-2023Scena Główna
- Godzina 10.00 – 11.00 – Euro Toques Poland – Dr Józef Sadkiewicz & Marek Namysłowski
- Godzina 11.30 – 12.30 – Anatoliy Dobrovolskiy - Szef Kuchni - Willa Biała, Warszawa
- Godzina 13.00 – 14.00 – Klub Szefów Kuchni – Jarosław Owczarczyk
- Godzina 14.30 – 15.30 – OSSKiC -Poland National Culinary Team
- Godzina 15.45 – 16.30 – IGGP - Sylwester Lis (Szef Kuchni – Właściciel Restauracji „SOPA i LIS”) „Kuchnia regionalna w nowoczesnym wydaniu”
Pokazy kulinarne Dzień 3 / 30-03-2023Scena Główna
- Godzina 10.00 – 11.00 - Klub Szefów Kuchni – Janusz Garncarczyk
- Godzina 11.30 – 12.30 - OSSKiC - Poland National Culinary Team
- Godzina 13.00 – 14.00 - Euro Toques Poland - Kamil Klekowski
- Godzina 14.30 - 15.30 - Igor Bragin Асоціація шеф-кухарів України master class - pokaz kuchni ukraińskiej
Dzień 1 / 28-03-2023
Sala A / IGGP
Nawigowanie finansowe w biznesie. Jak skutecznie budować osobistą motywację poprzez rentowność Twojej restauracji?
10:00 - 10:30
Sławomir Głomski
Nowoczesne zarządzanie lokalem gastronomicznym w oparciu o wskaźniki, czyli jak walczyć z inflacją w 2023
10:45 - 11:15
Tomasz Szuba
Planowanie działań kuchni w celu ograniczania marnotrawstwa
11:30 - 12:00
Urszula Bydlińska
Optymalizacja sprzedaży dzięki innowacji Czerwony Stoliczek oraz zarządzanie relacjami z gościem
12:15 - 12:45
Kasia Borowska
Jak zbudować zaangażowany zespół i zarządzać rentowną restauracją
13:45 - 14:15
Aleksandra Wiener
Profesjonalna inwentaryzacja kluczem do sukcesu w zyskownej działalności
14:30 - 15:00
Jacek Czauderna
Nie zarobisz miliona bez jednego grosza – spojrzenie okiem właściciela na branżę i jej inicjatywy rozwojowe
15:15 - 15:45
Marcin Nowak
Czy tanie zmywanie jest w ogóle możliwe?
16:00 - 16:30
Sławomir Grzyb
Spółdzielnia Restauratorów – Rozwiązanie na obniżenie kosztów agregacji zamówień i obsługi wywozów dań
Sala B
10.30 - 11.15
Michał Wawro Euro Toque Poland
Proces otwarcia restauracji w dobie kryzysu
11.30- 12.15
Jarek Walczyk Prezes Klub Szefów Kuchni
Jak znaleźć idealnego Szefa Kuchni – etyka zawodowa
12.30 - 13.15
Janusz Garncarczyk Klub Szefów Kuchni
Temat kosztów w restauracji. Czyli analiza cen dostawców, tworzenie receptury
13.30 - 14.15
Bosacka Katarzyna
OSSKiC – Szanuj Gościa
14.30 - 15.30
Tableart Tomasz Miszczak Smykowska Jęczalik & Anna Imielińska
Wykład połączony z pokazami szkła, dobór szkła do wina połączone z degustacją wina./ forma warsztatowa
15.45 - 16.30
Vaclav Sivaiev -EFFO Poland
EFFO to profesjonalny olej do gotowania. Nowa wydajność dla profesjonalistów.
Dzień 2 / 29-03-2023
Sala A / IGGP
Inżynieria i przygotowanie menu - jak skutecznie optymalizować Twoją ofertę gastronomiczną?
10:00 - 10:30
Robert Kazimierski
Metodyka komercjalizacji czyli efektywność biznesowa w gastronomii
10:45 - 11:15
Anna Pycińska
Twój jeszcze bardziej dochodowy biznes dzięki odpowiedniemu wyposażeniu
11:30 - 12:00
Aleksander Pałka
Jak zamienić wolne przeroby na kuchni w zysk?
12:15 - 12:45
Sławomir Głomski
Praktyczne zasady zarządzania menu, kiedy i jak wprowadzać zmiany?
13:45 - 14:15
Adrian Piwko i Maciej Wójtowicz
FoodTech – Giełda rolnicza dla branży HORECA
14:30 - 15:00
Marek Rogala
Siedem kosztownych lekcji przedsiębiorcy, które odrobiłem i dobre praktyki, które Cię przed nimi uchronią
15:15 - 15:45
Adam Dziurny
Obniżanie kosztów energii elektrycznej i gazu
16:00 - 16:30
Mariusz Koper
Terminale płatnicze oraz najnowsze systemy POS jako narzędzie do zwiększenia zysków i kontroli biznesu gastronomicznego
Sala B
10.00 - 10.45
Jarek Walczyk Prezes Zarządu Klub Szefów Kuchni
Menu engineering i optymalizacja kosztów
11.00 - 11.45
Marcin Bielec Euro Toque
Ewolucja sprzedaży ofert i controling w branży hotelarskiej
12.00 - 12.45
Zbigniew Kowalski – Prezes – Polska Akademia Gościnności
RANGA ZAWODU KUCHARZA
13.00 - 13.45
Janusz Urban – KaczmarskiGroup
RISKRADAR Kompleksowe i profesjonalne zabezpieczenie finansowe dla restauratorów
14.00 - 14.45
Stowarzyszenie Kobiety i Wino Katarzyna Solańska
Zasady doboru wina do potraw, Mistrzowski serwis Wina
15.00 - 15.30
OSSKiC – Jarek Uściński
Food Cost o co chodzi?
15.45 - 16.30
Vaclav Sivaiev -EFFO Poland
EFFO to profesjonalny olej do gotowania. Nowa wydajność dla profesjonalistów.
Dzień 3 / 30-03-2023
Sala A / IGGP
Najważniejsza gościnność i smak – na co szczególnie zwrócić uwagę?
10:00 - 10:30
Michał Pawłowski
Obniżenie prowizji od zamówień online – zintegrowane rozwiązanie fiskalno-płatnicze
10:45 - 11:15
Sebastian Gołębiowski
Monitoring i zarządzanie dostawami dań w restauracji, a efektywna flota własnych dostawców – kelnerów
11:30 - 12:00
Daniel Rusek
Nowoczesne rozliczanie napiwków
12:15 - 12:45
Jakub Jasnos
Wirtualne kasy fiskalne – korzyści dla branży gastronomicznej
13:45 - 14:15
Marcin Marciniuk
Integracja z systemami zewnętrznymi – optymalizacja pracy i efektywne wykorzystanie zasobów IT
14:30 - 15:00
Mariusz Koper i Angelika Boryń
Czy stać cię na brak działań w social mediach?
Sala B
10.30 - 11.15
Jarek Walczyk Klub Szefów Kuchni
Rekrutacja nowego pracownika i wdrożenie zakresów obowiązków i instrukcji stanowiskowych ofert dla gości restauracji
11.30 - 12.30
OSSKiC
Panel Dyskusyjny prowadzi Jarek Uściński i Waldemar Hołówka
/przedstawiciele organizacji kulinarnych, Jarek Walczyk, Marcin Soból, Krzysztof Szulborski, Kurt Scheller, Igor Bragin plus zaproszone topowe osoby ze Świata Gastronomii
Jak sobie radzić w świecie gastronomii, organizacje kulinarne jaki mają wpływ na rozwój zawodowy szefów kuchni, kucharzy
13.00 - 14.00
Panel dyskusyjny: jeden prowadzący zadający pytania Marek Namysłowski, Odpowiadają Marek Rybacki, Krzysztof Malinowski, Radosław Kłapacz, Lucyna Haluch
14.15 - 15.00
Krzysztof Szulborski
Polskie smaki – dlaczego warto promować polską kuchnię
15.15 - 16.00
Grażyna Uścińska
Przyprawy i zioła w gastronomii
Dzień 1 / 28-03-2023 - Prezentacje kulinarne
Policzalność i porcjowalność, skalowalność w produkcji
KUCHNIA KREUJE SMACZNE i RENTOWNE DANIA
Prezentacje kulinarne z nastawieniem i połączeniem z motywem przewodnim dnia
- Jak porcjować dania i je układać na talerzu
- Jak ”nie przesadzić”, żeby gość miał ochotę po zupie na drugie danie a potem na deser – wyszedł nasycony a nie przejedzony
- Jak aktywizować staff do działania i kreatywności
- Rozwiązania dostawców w porcjowalności i skalowalności produkcji
- Jak gotować smacznie i skutecznie, tzn. z zyskiem, który jest motywatorem do rozwoju
-
Koordynacja i zakres – OSKiC, EuroToques, KSK , IGGP
-
Koordynator – Waldemar Hołówka
Dzień 2 / 29-03-2023 - Prezentacje kulinarne
Kalendarze kulinarne, rekomendacje profesjonalistów
OPTYMALIZACJA i INNOWACYJNOŚĆ MENU
Prezentacje kulinarne z nastawieniem i połączeniem z motywem przewodnim dnia
- Nowe techniki kulinarne
- Techniki suvi
- Mistrzowskie Dania
-
Koordynacja i zakres – OSKiC, EuroToques, KSK , IGGP
-
Koordynator – Waldemar Hołówka
Dzień 3 / 30-03-2023 - Prezentacje kulinarne
„lepiej niż w domu” i na czas
GOŚCINNOŚĆ a CZAS SERWISU
Prezentacje kulinarne z nastawieniem i połączeniem z motywem przewodnim dnia
- Mise un place – sekret produktywności szefów kuchni
- Menu – ambicje a wygląd finalny dań w zakresie powtarzalności wyglądu i smaku potraw
- Zielarstwo
-
Koordynacja i zakres – OSKiC, EuroToques, KSK , IGGP
-
Koordynator – Waldemar Hołówka