CHEF CULINARY CUP 2017

 

Banner-Chef-Culinary-Cup-2017-FB-1200x450-A_002

 

NESTLÉ Professional organizuje w tym roku drugą edycję konkursu kulinarnego CHEF Culinary Cup pod patronatem Jerzego Pasikowskiego.

Finał tego konkursu odbędzie się 5 kwietnia 2017 na Targach EUROGASTRO. Jest to jednocześnie początek wdrożenia trzeciej linii fondów pod brandem CHEF, w płynie, produkowanych od podstaw z naturalnych składników, używanych przez Kucharzy do przygotowania wywarów.

W konkursie CHEF Culinary Cup, edycja 2017 obowiązkowym składnikiem jest wybrany przez uczestnika Fond marki CHEF spośród:

  • Fondów w płynie (Demi Glace, Drobiowy, Cielęcy, ze skorupiaków)
  • Fondów w paście (cielęcy ciemny, jagnięcy, rybny, drobiowy)
  • Koncentratów Fondów (drobiowy, rybny, mięsny, ze skorupiaków).

W konkursie mogą uczestniczyć wyłącznie kucharze, którzy spełniają łącznie następujące warunki:

  • są pełnoletni
  • posiadają dowolny stopień w hierarchii zawodowej
  • pracują zgodnie ze swoimi kwalifikacjami zawodowymi w dowolnym zakładzie gastronomicznym, zarówno hotelarskim, jak i pojedynczej restauracji, na terenie Polski. 

W celu wzięcia udziału w Konkursie, osoba spełniająca warunki, o których mowa powyżej, powinna wysłać zgłoszenie udziału w Konkursie na adres mailowy: Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć. , w nieprzekraczalnym terminie do 13.03.2017r.

 

Na zgłoszenie udziału w Konkursie składa się:

  • arkusz zgłoszeniowy (załącznik nr 1 do Regulaminu)
  • formularz zawierający przepis na sporządzenie 9 porcji dania, którego zasadniczym składnikiem będzie jeden z produktów z linii CHEF (załącznik nr 2 do Regulaminu)
  • zdjęcie dania wykonanego zgodnie z przepisem wpisanym do ww. formularza, wykonane osobiście przez osobę zgłaszającą udział w Konkursie (zdjęcie nie może zawierać wizerunku żadnych osób).

Harmonogram konkursu:

  • do 13.03.2017 – wysyłanie zgłoszeń na adres mailowy: Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.
  • 16.03.2017 – powiadomienie autorów wyłonionych prac konkursowych o zakwalifikowaniu się do finału konkursu CHEF Culinary Cup, edycja 2017 – zamknięcie I etap Konkursu
  • do 20.03.2017 – potwierdzenie uczestnictwa przez ww. zwycięzców
  • 21.03.2016 – powiadomienie ewentualnych uczestników rezerwowych
  • do 22.03.2017 – potwierdzenie uczestnictwa przez uczestników rezerwowych
  • 04.04.2017 – odprawa dla finalistów w Kuchni Szkoleniowej NESTLÉ przy ul. Domaniewskiej 32
  • 05.04.2017 –  finał CHEF Culinary Cup, edycja 2017 na targach EUROGASTRO oraz uroczysta kolacja dla finalistów i jurorów

W II etapie Konkursu uczestnicy będą przygotowywać pracę konkursową, tj. dziewięć porcji dania na podstawie przepisu wskazanego przez nich w zgłoszeniu udziału w Konkursie (z ewentualną modyfikacją tego przepisu związaną z zastosowaniem jednego z produktów z linii CHEF).

Uczestnicy II etapu Konkursu będą przygotowywać swoje prace konkursowe według kolejności wylosowanej na odprawie, która odbędzie się  04.04.2017.

 

Na przygotowanie pracy konkursowej każdy Uczestnik ma 60 minut plus dodatkowe 10 minut na rozstawienie drobnego sprzętu i produktów, 10 min na sprzątnięcie stanowiska oraz 10 minut na prezentację pracy konkursowej przed Jury Konkursu. Każdy Uczestnik obowiązkowo będzie musiał werbalnie opisać swoją pracę konkursową przed Jury Konkursu (dotyczy to sposobu przygotowania dania, jak również pochodzenia produktów wykorzystanych podczas gotowania, jego charakteru regionalnego lub narodowego, niekoniecznie polskiego oraz to, dlaczego dokonany został taki a nie inny wybór, np. określenie historii lub wydarzenia, które zadecydowało o wyborze dania).

 

Z dziewięciu przygotowanych porcji pracy konkursowej jedna trafia na stół ekspozycyjny, a pozostałe do degustacji dla Jury Konkursu.

Każdy Uczestnik pokrywa we własnym zakresie koszty przejazdu do poszczególnych miejsc drugiego etapu Konkursu, koszty zakupu produktów, które zamierza użyć do przygotowania pracy konkursowej, za wyjątkiem produktów z linii CHEF, które zapewnia Organizator (1 opakowanie jednostkowe wybranego fondu CHEF do treningów oraz 1 opakowanie na Konkurs).

Każdy Uczestnik we własnym zakresie zapewnia sobie sprzęt, naczynia i inne akcesoria, których zamierza użyć/będą mu potrzebne do przygotowania pracy konkursowej, za wyjątkiem sprzętu, naczyń i innych akcesoriów, o których mowa w punkcie 4.10 Regulaminu, które zapewnia Organizator.

 

Organizator zapewnia wszystkim Uczestnikom drugiego etapu Konkursu:

  • stanowiska pracy przygotowane dla każdego Uczestnika, wyposażone w: piec konwekcyjno-parowy, płytę indukcyjną z dwoma polami grzejącymi lub dwie pojedyncze płyty indukcyjne, stół roboczy ze zlewozmywakiem jednokomorowym wraz ze stołem odstawczym oraz metrowy stół roboczy, wakowarkę i cyrkulator do gotowania w niskich temperaturach Sous-Vide; ponadto, dla wszystkich Uczestników będą dostępna jedna lodówka na zapleczu;
  • stroje kucharskie – papierową czapkę kucharską, jedną bluzę z logo Nestlé Professional oraz brandem produktów CHEF oraz imieniem i nazwiskiem Uczestnika a ponadto zapaskę – uczestnicy zobowiązani są do noszenia ww. stroju w trakcie zasadniczej części drugiego etapu Konkursu, jak i na rozdaniu nagród w Konkursie– niespełnienie tego warunku może skutkować wykluczeniem Uczestnika z Konkursu i pozbawieniem go prawa do nagrody.


Potrawy finalistów zostaną ocenione przez dwa składy jury:

- skład profesjonalny: powszechnie znani kucharze zawodowi (w tym Jerzy Pasikowski jako przewodniczący Jury);

- skład VIP-ów – trzech przedstawicieli Organizatora.

 

Jury profesjonalne dokona oceny pracy konkursowej z uwzględnieniem następujących kryteriów, przyznając odpowiednio punkty od 0-10 za każde kryterium.

  • Składniki: odpowiedni dobór produktów poparty wiedzą na temat oferty regionalnej/narodowej w odniesieniu do najwyższej jakości oraz niepowtarzalności/unikalności i świeżości od 0 do 10 pkt.
  • Umiejętności: przemyślana wiedza kulinarna i wysokie umiejętności w obróbce produktów użytych w daniu oraz profesjonalny sposób prezentacji uwzględniający szacunek do kuchni regionalnej/narodowej i jej historii oraz jej pierwotnego przepisu/pochodzenia od 0 do 10 pkt.
  • Geniusz: inspiracje poparte wiedzą i wyjątkowe umiejętności w kreowaniu oraz identyfikowaniu osobistego stylu i współczesnej kultury kulinarnej z zachowaniem idealnej równowagi oraz harmonii smaków, formy i aromatów od 0 do 10 pkt.
  • Perfekcyjny wygląd: perfekcyjna prezentacja dania tworząca jej wyjątkowy i niepowtarzalny wygląd od 0 do 10 pkt.
  • Przekaz: indywidualny i jasny przekaz/opinia o daniu za pośrednictwem pracy oraz indywidualnej wizji w wykreowanym dania o kontekście kuchni regionalnej/narodowej od 0 do 10 pkt.

 

Każdy Uczestnik drugiego etapu od jednego jurora z Jury Konkursu (skład profesjonalny) może uzyskać maksymalnie 50 punktów. 

Jury VIP NESTLÉ Professional dokona subiektywnej oceny prac konkursowych i wyłoni pracę wyróżniającą się według własnych kryterium.

Decyzja  odpowiednio Organizatora i Jury Konkursu w zakresie przyznania punktów i wyłonienia zwycięzców pierwszego i drugiego etapu jest ostateczna i wiążąca dla wszystkich uczestników Konkursu.

 

Nagrodami w Konkursie są:

  • dla zwycięzców pierwszego etapu – udział w kolacji w trakcie odprawy i po konkursie w dniach 04 i 05.04.2017r., kitel oraz zapaska, zakwaterowanie ze śniadaniem w Hotelu DoubleTree by Hilton Hotel & Conference Centre Warsaw przy ulicy Skalnicowej 21 w Warszawie w dniach 04.04 – 06.04.2017r., bilet wstępu na 21. Targi EUROGASTRO w dniu 05.04.2017r.
  • dla zwycięzców drugiego etapu:

- miejsce trzecie – statuetkę oraz nagrodę pieniężną w wysokości 5 000 złotych

- miejsce drugie – statuetkę oraz nagrodę pieniężną w wysokości 7 500 złotych

- miejsce pierwsze – statuetkę oraz nagrodę pieniężną w wysokości 10 000 złotych

- dla jednego zwycięzcy wyłonionego przez Jury Konkursowe (skład VIP-ów) – statuetkę oraz nagrodę w postaci sprzętu gastronomicznego.

 

Ponadto wszystkim Uczestnikom drugiego etapu Konkursu Organizator przekaże dyplomy i drobne upominki oraz dodatkowe świadczenie pieniężne w wysokości 11,11% wartości ww. nagrody na poczet podatku.

 

Wszystkie szczegółowe informacje dotyczące konkursu znajdują się w Regulaminie Konkursu na stronie www.nestleprofessional.pl

 

NP-CHEF-Culinary-Cup-banner-4-3-A_002

 

Serdecznie zapraszamy do udziału w drugiej edycji konkursu kulinarnego

CHEF Culinary Cup, 2017 pod patronatem Jerzego Pasikowskiego!

 

 

 

 

 

 

 

Partnerzy i Patroni – Zobacz wyszystkich
  • Sponsor główny:
  • winterhalter
  • Sponsorzy:
  • ascobloc
  • Dora metal
  • fagor
  • Kromet
  • multifrigo
  • rational
  • rilling
  • Tom Caffe
  • Manitowoc
  • Współpraca merytoryczna:
  • Akademia Restauratora
  • Apro-Trade
  • Fundacja Klub Szefów Kuchni
  • Krajowa Rada Gastronomii i Cateringu
  • OSSKiC
  • SCAE
  • Stowarzyszenie Sommelierów Polskich
  • Patroni medialni:
  • foodservice
  • gdziezjesc
  • horecanet
  • hotelarz
  • kucharze-serwis.pl
  • nowoscigastronomiczne
  • papaja
  • poradnikrestauratora
  • przegladgastronomiczny
  • restauracje
  • swiathoteli
  • Współpraca medialna:
  • gastrona.pl
  • bake&sweet
  • e-gastro
  • worldhotel
  • cateringwpolsce
  • cukierniewpolsce
  • newsgastro
  • Porcelana w Polsce
  • Praca w gastronomii
  • w piekarni w cukierni
  • Rynki Alkoholowe
  • zwiadowca.pl
  • slow life
  • bcr
  • biznes hotel
  • rzeznik polski
  • docen polskie
  • jedzenie.info.pl
  • cukiernictwo i piekarstwo
  • mojekonferencje.pl
  • sale biznesowe
  • miejscakonferencyjne.pl
  • magazyn wino
  • Czas wina
  • Szef Kuchni
  • logoekonferencje
  • organizatorzyimprez
  • szkolenia
  • turystyka
  • nocowanie.pl
  • wszystkodlakucharzy.pl
  • ilody.com.pl
  • gastrowiedza.pl
  • portalgastronomii.pl
  • infomax
  • Poland Fruits
  • Targi rekomenduje:
  • WKT
  • Organizator:
  • MT Targi Polska
  • Laureat Konkursu:
  • teraz polska

Profil Targi EuroGastro na FB