Udział bezpłatny. Wymagana jest rejestracja: Tejo@4public.pl. W tytule maila prosimy wpisać: „Seminarium 17 maja” lub „Seminarium 18 maja”. Liczba miejsc ograniczona – decyduje kolejność zgłoszeń.

O regionie 

Tejo znajduje się w samym sercu Portugalii, niedaleko stolicy kraju – Lizbony. Posiada bogate dziedzictwo kulturowe i słynie z historycznych skarbów. Można tu znaleźć rzymskie ruiny, gotyckie zamki, manuelińskie klasztory i średniowieczne wioski na szczytach wzgórz. Tejo znane jest ze swych winnic, gajów oliwnych, lasów korkowych, bydła rasy Mertolengo oraz słynnych koni luzytańskich.

To jeden z najstarszych regionów w Portugalii z tradycją uprawy winorośli sięgającą XII wieku. Winnice zdobią brzegi rzeki Tag (po portugalsku Tejo) od czasów rzymskich, a wpływ wielowiekowej tradycji uprawy winogron jest wciąż widoczny w architektonicznych reliktach, które są nieodzowną częścią krajobrazu całego regionu.

Region Tejo, poprzednio znany jako Ribatejo, swoją nazwę zawdzięcza rzece, która przez wieki kształtowała krajobraz, klimat oraz ekonomię tego obszaru. Terroir w Tejo ma wyrazisty charakter. To sprawia, że równiny oraz tereny wokół rzeki są idealnym miejscem do uprawy rodzimych, portugalskich winogron.

Wina z Tejo

Wina z tej części Portugalii są niezwykle popularne w Polsce głównie za sprawą doskonałych blendów opartych na lokalnych szczepach winogron. Zarówno wina białe, jak i czerwone – zanim pojawią się w sprzedaży – podlegają niezwykle dokładnej weryfikacji przez Komisję Winiarską regionu Tejo (CVR Tejo), która przyznaje certyfikaty jakości. Logo Tejo na tylnej etykiecie to gwarancja, że produkt został pozytywnie oceniony w procesie ślepych testów przez grono sommelierów i enologów.

www.winaztejo.pl  FB/Instagram:  @Wina z Tejo