Pokazy kulinarne mistrza Jarosława Uścińskiego

Targi były i są od lat imprezą nr. 1 w świecie Polskiej Gastronomii i firm związanych z tą branżą.
Ostatnie lata to seria zwrotów i zmian. Jeśli dodamy do tego dwa lata Covid i częściowo dewastację rynku możemy mieć pewność że targi choć odbywają się w tych trudnych czasach będą i powinny nieść dobre wieści. Mamy okazję dać to czego dotychczas na Targach Euro Gastro brakowało. Edukację i wiedzę praktyczną. Mamy przygotowany ramowy pomysł na zaproszenie branży. Kucharzy ale także kelnerów, managerów, restauratorów i hotelarzy.
Tegoroczną edycję chcemy podkreślić Narodową Reprezentacją Polski Kucharzy na Puchar świata Luksemburg 2022.
Poland National Culinary Team to symbol który od ponad 12 lat stawia kunszt I jakość pracy Polskich kucharzy pośród najlepszych drużyn świata. Ten zespół zmaga się z najlepszymi podczas Pucharu Świata i Olimpiad Kulinarnych zawsze przywożąc medale z tych wydarzeń. To właśnie ci kucharze mają być aktywnymi ludzmi tworzącymi tegoroczne Euro Gastro. Mogę powiedzieć że taka sytuacja ma miejsce po raz pierwszy w historii Euro Gastro.
Pan Jarosław będzie pracował na produktach marek Lubella, Łowicz oraz Krakus z praktycznym ich zastosowaniem.

Wiedza teoretyczna: to seria szkoleń, spotkań i prezentacji oraz paneli dyskusyjnych.Harmonogram:

Dzień pierwszy 17 maja (Sala nr B1)

10:00 Jarosław Uściński

Food cost – koszty, ich łatwe liczenie i bieżąca kontrola. Schematy. Proste podpowiedzi

11:00 do końca dnia – Szef Maciej Grubman, Artur Musztyfaga oraz Daniel Ostrowski.

Jak marynować, wędzić i zwyczajnie najlepiej przygotować cudowne smaki BBQ (Strefa zewnętrzna poza halą)

11:00 Anna Dębska

Marketing a właściwie jego brak w większości miejsc karmiących Ludzi.

12:00 Jarosław Dumanowski

”Kuchmistrzostwo” Inspiracje z najnowszej książki kucharskiej (będzie do nabycia tego dnia na miejscu)

13:00 Marek Posłuszny

Warsztaty i food paring ale z twardym alkoholem – ciągle temat mało wykorzystany w ofertach gastronomiial oczekiwany przez Gości

15:00 Spotkanie z Jackiem Czauderną z Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej

Ważne i trudne tematy i możliwość zadania pytań. Problemy branży nie znikają ale wręcz odwrotnie. Cenne spotkanie

15:40

Panel dyskusyjny na temat oczekiwań branży od stowarzyszeń i oczekiwań stowarzyszeń od ich Członków i potencjalnych Członków. Jedność branży i słabości. Jak mało potrzeba żeby branża miała moc.

Dzień drugi: 18 maja Sala nr B1

10:00 Polska Izba Produktu Regionalnego

Produkty regionalne – mali producenci. Jak w restauracji wykorzystać wręcz marketingowo. Jak i dlaczego warto ich szukać i serwować w swoich restauracjach.

11:00 do końca dnia – Szef Maciej Grubman, Artur Musztyfaga oraz Daniel Ostrowski.

Jak marynować, wędzić i zwyczajnie najlepiej przygotować cudowne smaki BBQ (Strefa zewnętrzna poza halą)

11:00 Anna Dębska

Marketing a właściwie jego brak w większości miejsc karmiących Ludzi

12:00 Michał Oszczyk

Czym jest prawdziwa herbata i jak wielką ma moc. Jak wykorzystać jakość tego produktu w gastronomii.

13:00 Maciej Nowicki

Warsztaty otwarte fuzji kuchni dawnej i współczesnej – inspiracje, pomysły i praktycznie ich zastosowanie. (na stoisku)**Na stoisku Tu o każdej pełniej godzinnie ruszamy z pokazami i degustacjami prowadzonymi przez Kucharzy Narodowej Reprezentacji Polski OSSKIC. Zainspirujemy Was i pomożemy godzić jakość, cenę oraz sezonowość

13:30 Spotkanie z Jackiem Czauderną z Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej

Ważne i trudne tematy i możliwość zadania pytań. Problemy branży nie znikają ale wręcz odwrotnie. Cenne spotkanie

14:30 Grażyna Uścińska

Zioła w kuchni także te po których depczemy

15:30

Panel dyskusyjny na temat oczekiwań branży od stowarzyszeń i oczekiwań stowarzyszeń od ich Członków i potencjalnych Członków. Jedność branży i słabości. Jak mało potrzeba żeby branża miała moc.

Dzień Trzeci 19 maja

10:00 Jarosław Uściński

Food cost - Mechanizm wyliczania kosztów naszych działań od zakupu po sprzedaż.

10:30 Grażyna Uścińska

Zioła w kuchni także te po których depczemy

11:00 do końca dnia Szef Maciej Grubman, Artur Musztyfaga oraz Daniel Ostrowski.

Jak marynować, wędzić i zwyczajnie najlepiej przygotować cudowne smaki BBQ (Strefa zewnętrzna poza halą)

12:00

Wino – kuchnia. Tak to element ciągle bagatelizowany w większości miejsc. Dlaczego należy dbać o dobór win do oferty menu opowie ceniony i uznany od lat Człowiek który wie o tym wszystko.

13:00

Otwarty panel dyskusyjny – temat który wskażą pierwsze dwa dni Naszych. Spotkań. Ważne, trudne a może prawne problemy. Wspólnie z Izbą Gospodarczą Gastronomii Polskiej postaramy się wskazać i pomóc w wątpliwościach

14:00

Cukiernictwo, desery w każdej restauracji ale bez cukierników – pomysły i sugestie

15:00 Jarosłąw Uściński i Jacek Czuderna – Szef Kuchni

Jak panować nad problemami. Jak delegować i jak doceniać. Jak budować jedność zespołu.

Tematy paneli IGGP - Jacek Czuderna

1. Korzyści płynące z integracji branży gastronomicznej. Rola Stowarzyszeń, Fundacji, Izby Gospodarczej w procesie tej integracji i rozwoju gastronomii w Polsce. Prowadzący Jacek Czauderna - Prezes IGGP

2. Skracanie łańcucha dostaw przez tworzenie grup zakupowych w ramach Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej jako skuteczne narzędzie do obniżenia Food & Beverage cost i innych kosztów prowadzenia lokalu gastronomicznego. Specjalne, bardzie korzystne warunki zakupu towarów i usług dla członków IGGP. Prezentacja rozwiązań Polo Portal i Food Buy - Robert Kazimierski - Prezes Food Buy sp. z o.o. i Jacek Czauderna - Prezes IGGP

3. Zadania Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej na 2022 r. mające na celu poprawę stabilności finansowej właścicieli gastronomicznych. Rola doradcza Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej i Akademii Praktyk Gastronomicznych i Hotelarskich w rozwoju branży - Sławomir Grzyb - Sekretarz Generalny IGGP

4. Prezentacja wniosków z badań rynku gastronomicznego po pandemii przeprowadzonych w 2021 r. i wnioski z tych badań. Znaczenie nawigowania finansowego Twojego biznesu gastronomicznego w trybie dziennym na jednej zintegrowanej platformie - prezentacja praktycznego rozwiązania ProfitManager.pl - Jacek Czauderna