Pokazy kulinarne mistrza Jarosława Uścińskiego
Targi były i są od lat imprezą nr. 1 w świecie Polskiej Gastronomii i firm związanych z tą branżą.
Ostatnie lata to seria zwrotów i zmian. Jeśli dodamy do tego dwa lata Covid i częściowo dewastację rynku możemy mieć pewność że targi choć odbywają się w tych trudnych czasach będą i powinny nieść dobre wieści. Mamy okazję dać to czego dotychczas na Targach Euro Gastro brakowało. Edukację i wiedzę praktyczną. Mamy przygotowany ramowy pomysł na zaproszenie branży. Kucharzy ale także kelnerów, managerów, restauratorów i hotelarzy.
Tegoroczną edycję chcemy podkreślić Narodową Reprezentacją Polski Kucharzy na Puchar świata Luksemburg 2022.
Poland National Culinary Team to symbol który od ponad 12 lat stawia kunszt I jakość pracy Polskich kucharzy pośród najlepszych drużyn świata. Ten zespół zmaga się z najlepszymi podczas Pucharu Świata i Olimpiad Kulinarnych zawsze przywożąc medale z tych wydarzeń. To właśnie ci kucharze mają być aktywnymi ludzmi tworzącymi tegoroczne Euro Gastro. Mogę powiedzieć że taka sytuacja ma miejsce po raz pierwszy w historii Euro Gastro.
Pan Jarosław będzie pracował na produktach marek Lubella, Łowicz oraz Krakus z praktycznym ich zastosowaniem.
Wiedza teoretyczna: to seria szkoleń, spotkań i prezentacji oraz paneli dyskusyjnych.Harmonogram:
Dzień pierwszy 17 maja (Sala nr B2)
10:00 Jarosław Uściński
Food cost – koszty, ich łatwe liczenie i bieżąca kontrola. Schematy. Proste podpowiedzi
11:00 do końca dnia – Szef Maciej Grubman, Artur Musztyfaga oraz Daniel Ostrowski.
Jak marynować, wędzić i zwyczajnie najlepiej przygotować cudowne smaki BBQ (Strefa zewnętrzna poza halą)
11:00 Anna Dębska
Marketing a właściwie jego brak w większości miejsc karmiących Ludzi.
12:00 Jarosław Dumanowski
”Kuchmistrzostwo” Inspiracje z najnowszej książki kucharskiej (będzie do nabycia tego dnia na miejscu)
13:00 Marek Posłuszny
Warsztaty i food paring ale z twardym alkoholem – ciągle temat mało wykorzystany w ofertach gastronomiial oczekiwany przez Gości
15:00 Spotkanie z Jackiem Czauderną z Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej
Ważne i trudne tematy i możliwość zadania pytań. Problemy branży nie znikają ale wręcz odwrotnie. Cenne spotkanie
15:40
Panel dyskusyjny na temat oczekiwań branży od stowarzyszeń i oczekiwań stowarzyszeń od ich Członków i potencjalnych Członków. Jedność branży i słabości. Jak mało potrzeba żeby branża miała moc.
Dzień drugi: 18 maja Sala nr B2
10:00 Polska Izba Produktu Regionalnego
Produkty regionalne – mali producenci. Jak w restauracji wykorzystać wręcz marketingowo. Jak i dlaczego warto ich szukać i serwować w swoich restauracjach.
11:00 do końca dnia – Szef Maciej Grubman, Artur Musztyfaga oraz Daniel Ostrowski.
Jak marynować, wędzić i zwyczajnie najlepiej przygotować cudowne smaki BBQ (Strefa zewnętrzna poza halą)
11:00 Anna Dębska
Marketing a właściwie jego brak w większości miejsc karmiących Ludzi
12:00 Michał Oszczyk
Czym jest prawdziwa herbata i jak wielką ma moc. Jak wykorzystać jakość tego produktu w gastronomii.
13:00 Maciej Nowicki
Warsztaty otwarte fuzji kuchni dawnej i współczesnej – inspiracje, pomysły i praktycznie ich zastosowanie. (na stoisku)**Na stoisku Tu o każdej pełniej godzinnie ruszamy z pokazami i degustacjami prowadzonymi przez Kucharzy Narodowej Reprezentacji Polski OSSKIC. Zainspirujemy Was i pomożemy godzić jakość, cenę oraz sezonowość
13:30 Spotkanie z Jackiem Czauderną z Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej
Ważne i trudne tematy i możliwość zadania pytań. Problemy branży nie znikają ale wręcz odwrotnie. Cenne spotkanie
14:30 Grażyna Uścińska
Zioła w kuchni także te po których depczemy
15:30
Panel dyskusyjny na temat oczekiwań branży od stowarzyszeń i oczekiwań stowarzyszeń od ich Członków i potencjalnych Członków. Jedność branży i słabości. Jak mało potrzeba żeby branża miała moc.
Dzień Trzeci 19 maja
10:00 Jarosław Uściński
Food cost - Mechanizm wyliczania kosztów naszych działań od zakupu po sprzedaż.
10:30 Grażyna Uścińska
Zioła w kuchni także te po których depczemy
11:00 do końca dnia Szef Maciej Grubman, Artur Musztyfaga oraz Daniel Ostrowski.
Jak marynować, wędzić i zwyczajnie najlepiej przygotować cudowne smaki BBQ (Strefa zewnętrzna poza halą)
12:00
Wino – kuchnia. Tak to element ciągle bagatelizowany w większości miejsc. Dlaczego należy dbać o dobór win do oferty menu opowie ceniony i uznany od lat Człowiek który wie o tym wszystko.
13:00
Otwarty panel dyskusyjny – temat który wskażą pierwsze dwa dni Naszych. Spotkań. Ważne, trudne a może prawne problemy. Wspólnie z Izbą Gospodarczą Gastronomii Polskiej postaramy się wskazać i pomóc w wątpliwościach
14:00
Cukiernictwo, desery w każdej restauracji ale bez cukierników – pomysły i sugestie
15:00 Jarosłąw Uściński i Jacek Czuderna – Szef Kuchni