25 marca 2020 (środa)

25 marca 2020 (środa)

Pobierz program w .pdf

10.00 Rozpoczęcie pierwszego dnia Targów EuroGastro 2020 oraz WorldHotel 2020


09.30 – 16.00
Program edukacyjny „Profesjonalny Menedżer Restauracji” – 1 dzień

Ekonomia, zarządzanie, prawo pracy dla menedżera restauracji

Sala konferencyjna D

Organizatorzy: Kongres Szefów Kuchni, Targi EuroGastro/WorldHotel

9:30 Rejestracja uczestników

9:30 – 10:00 Networking / Poranna kawa

10:00 – 11:00 Ekonomia: 10 rozwiązań/podpowiedzi, które ustrzegą Twoją restaurację przed kryzysem.
Anna Dębska

11:00 – 11:20 Trendy w gastronomii – co warto wiedzieć, jeśli chcesz by Twoja restauracja osiągnęła sukces –
Transgourmet Polska Sp. z o.o.

11:20 – 12:20 Zarządzanie zespołem: Jak zbudować zgrany zespół w restauracji?
Rafał Głowacki

12:20 – 13:20 lunch

13:20 – 14:20 Prawo: Prawne aspekty zarządzania personelem czyli podstawy prawa pracy dla restauratora.
Małgorzata Buczkowska

14:20 – 15:20 Zarządzanie: Jak bez walki zwiększyć zyski wykorzystując cechy i zalety młodszych pokoleń?
Piotr Rogowski

 

SZKOLENIE PŁATNE
W cenie udziału: 3 dniowy bilet na targi, przerwa kawowa i lunch w dniach szkolenia

KUP BILET

 


10.00 – 17.00 
12. Olimpiada Kawy®

Strefa konkursowa 1

Organizatorzy: Apro Trade/Akademia Kawy, MT Targi Polska

 

 

 

Kult Kawy rozwija się dynamicznie na całym świecie, głównie poprzez inicjatywy edukacyjne, konkursy i targi. Nasi bariści, na czele z Agnieszką Rojewską, Mistrzynią Świata Baristów, są w ścisłej czołówce światowej elity kawowej. Olimpiada Kawy® jest od wielu lat kuźnią kawowych talentów w Polsce. To tu, przed profesjonalnym jury i widownią, można sprawdzić i ugruntować swoją wiedzę, pasję i umiejętności oraz przeżyć emocje rywalizacji wzmacniając fundamenty dla osiągnięcia dalszych sukcesów zawodowych. Serdecznie zapraszam na 12 Olimpiadę Kawy® która tradycyjnie odbędzie się podczas Targów EuroGastro.

 

 

 

 


10.00 – 17.00
International CHEF Culinary Cup, edycja 2020 pod Patronatem Jerzego Pasikowskiego

Strefa konkursowa 2

Organizator: Nestlé Polska S.A.

 

 

Z wielką przyjemnością mam zaszczyt zaprosić na jubileuszową V Edycję Konkursu Kulinarnego CHEF CULINARY CUP pod moim patronatem, która odbędzie się podczas 24 Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EUROGASTRO i będzie to edycja międzynarodowa tak jak w roku ubiegłym. Identycznie jak wszystkie poprzednie edycje, również i ta najbliższa będzie zorganizowana przez Nestle Professional przy moim wsparciu. Finał konkursu odbędzie się 25 marca 2020 roku i będzie jednocześnie prezentacją nowej, czwartej już linii nowych produktów pod brandem CHEF. Konkurs ten tak jak i wszystkie poprzednie jest konkursem wyjątkowym, gdyż uczestnicy konkursu mogą przygotować pracę konkursową w postaci dowolnego dania głównego bez praktycznie żadnych ograniczeń produktowych i kulinarnych. Umożliwia to wyjątkowy arkusz ocen stworzony na podstawie arkusza jednego z największych światowych konkursów kulinarnych jakim jest z pewnością S.Pellegrino Young Chef. Wszystkie opisane zasady regulaminowe i międzynarodowe jury pod moim przewodnictwem i przy wsparciu Roberta Sowy tworzą niepowtarzalną atmosferę oraz klimat tego konkursu, który zyskuje coraz większe zainteresowanie, znaczenie i prestiż w środowisku kucharzy oraz szefów kuchni. Dlatego jeszcze raz bardzo serdecznie zapraszam do udziału w kolejnej V Edycji CHEF Culinary Cup zarówno polskich szefów kuchni jak i szefów kuchni z innych krajów europejskich.

 


10.00 – 17.00
Smart Cuisine – dania dietetyczne, Konkurs kulinarny Fundacji Klubu Szefów Kuchni

Strefa konkursowa 3

Organizator: Fundacja Klubu Szefów Kuchni

 

 

 

Organizatorem konkursu „Smart Cuisine – dania dietetyczne” jest Fundacja Klubu Szefów Kuchni, a nad jego merytorycznym przebiegiem czuwa dietetyk funkcjonalny i sportowy Magdalena Wieczorek, która odpowiada m.in. za strategie żywieniowe reprezentantów Polski, rywalizujących podczas Igrzysk Olimpijskich, Mistrzostw Świata, Mistrzostw Europy, Pucharów Świata. Konkurs skierowany jest do kucharzy, dla których zdrowe i smaczne gotowanie jest istotnym elementem życia zawodowego. Jego celem jest poszerzanie wiedzy związanej ze świadomym, zdrowym odżywianiem. Organizator tym samym zachęca do poszukiwania informacji, potwierdzających bezpośredni związek pomiędzy codzienną dietą, a kondycją organizmu człowieka.

 

 

 


11.00 – 16.00
Konferencja RoślinnieJemy – jak mądrze wykorzystasz boom na roślinne jedzenie?

Sala konferencyjna A

Organizator: RoślinnieJemy

Roślinne produkty i dania z sukcesem wdzierają się do restauracyjnych menu i na półki sklepowe. Konferencja dla wszystkich, którzy zastanawiają się czy otwierać się na trend związany z rosnącą popularnością bardziej roślinnego stylu życia.

11:00 Rozpoczęcie konferencji i  wprowadzenie

11:10 – 11:50 Rozmowa otwierająca z ambasadorką RoślinnieJemy i projektu Chefs for Change

W 2020 częściej zastanawiamy się jak wprowadzać opcje roślinne, raczej niż czy je wprowadzać. Restauratorzy mają coraz lepszą wiedzę i coraz lepiej odnajdują się w roślinnym megatrendzie. Konferencję RoślinnieJemy otworzy rozmowa z ambasadorką projektu Chefs for Change, który skupia najlepszych kucharzy w Polsce z entuzjazmem podchodzących do kuchni roślinnej.

Marzena Hajn – szefowa kuchni Catering Kręgliccy
Prowadzenie: Sabina Sosin

11:50 – 12:40 Roślinne alternatywy mięsa w dużej gastronomii

Mięso  z roślin, roślinne alternatywy mięsa, zamienniki mięsa – jeden z najgorętszych tematów zestawień trendów w 2019 i 2020 roku. Za sprawą sieci restauracji, sieci handlowych ale i rzemieślniczych projektów restauracyjnych roślinne zamienniki mięsa zyskują popularność w Polsce. Wspólnie z przedstawicielami Bobby Burger, Unilever Food Solutions i Burger King zastanowimy się czy dzisiaj rzeczywiście roślinne-miesne burgery, hotdogi i kiełbaski to must-have w menu dużych i małych restauracji.

Panel dyskusyjny

Prowadzenie: Maciej Otrębski

12:40-14:00 przerwa

14:00 – 14:45 Umiejętny marketing produktów i dań roślinnych

Marketing dań roślinnych od kuchni. W trakcie zastanowimy się dlaczego meksykańska zupa z czarnej fasoli sprzedaje się lepiej od zupy wegańskiej a także dowiemy się jakich komunikacyjnych wpadek można się ustrzec wprowadzając dania roślinne do menu. Obowiązkowa lekcja dla wszystkich, którzy właśnie pracują nad odświeżeniem menu!

Wprowadzenie: Czy to jak oznaczamy produkty roślinne ma znaczenie? – Sabina Sosin, RoślinnieJemy
Tadeusz Müller – Orzo People-Music-Nature – Case Study i sesja Q&A

14:45- 15:15 Catering w roślinnym wydaniu z rozmachem

 Czy na wydarzeniach okolicznościowych zawsze będzie królować faszerowana papryka i zupa krem? Jak robić roślinny catering mądrze i z rozmachem? Swoimi doświadczeniami podzieli się Krzysztof Derda z Lokal Vegan Bistro, jednego z najpopularniejszych punktów z roślinnym jedzeniem na Roślinne wesele i catering dla 1000 osób – Krzysztof Derda – Lokal Vegan Bistro

15:15 – 16:00 Na styku trendów – kuchnia roślinna, zero waste, bio, gluten-free – jak odnaleźć się w zalewie sygnałów?

Zmiany trendów to spore wyzwanie dla gastronomii. W panelu dyskusyjnym wspólnie z Marią Przybyszewską i Francesco Addario z sieci restauracji Vegab zastanowimy się jak odnaleźć się w zalewie sygnałów i trzymać się tych najbardziej kluczowych. Będziemy starać się odkodować powiązania lub  ich brak pomiędzy kuchnią roślinną, zero waste, bio i  gluten-free. Panel poprowadzi Łukasz Michułka, organizator największego w Polsce festiwalu kuchni roślinnej.

Prowadzenie: Łukasz Michułka – RoślinnieJemy / Veganmania

 

Organizatorzy zastrzegają sobie prawo do zmian w programie