Trzeci dzień targów EuroGastro: Wyróżnienia dla Innowacji i Doskonałości

Trzeci dzień targów EuroGastro: Wyróżnienia dla Innowacji i Doskonałości

EuroGastro, jedno z najważniejszych wydarzeń w branży gastronomicznej, weszło w swój trzeci dzień z ogromnym rozmachem i entuzjazmem. Tego dnia na pierwszy plan wysunęły się nie tylko nowinki kulinarne, ale także wyjątkowe osiągnięcia i innowacje w tej dynamicznie rozwijającej się dziedzinie.

Centralnym punktem trzeciego dnia targów było uroczyste wręczenie kolejnych nagród targowych, które stanowią uznanie dla najbardziej wybitnych osiągnięć wystawców. Prezes Krajowej Izby Targowej, Pan Dariusz Drąg, osobiście dokonał uroczystego wręczenia medali w czterech kluczowych kategoriach: premiera targowa, produkt targowy, ekspozycja targowa oraz innowacyjność.

W kategorii „Premiera targowa” wyróżnienie otrzymało Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz firma Unox.

Natomiast medal za „Produkt targowy” wręczono firmom Litex oraz Multi Gastro.

W kategorii „Ekspozycja targowa” wyróżniono stoisko firmy SCM za kreatywność w prezentacji ich asortymentu, przyciągające uwagę odwiedzających i pozostawiające trwałe wrażenie.

Nie mniej znaczące były wyróżnienia w kategorii „Innowacyjność”, które otrzymały firmy: Leven Group, Winterhalter Gastronom Polska, Komat, LOFRA/GastroProdukt Professional.

Ostatniego dnia dziennikarze ze studia targowego kontynuowali swoją pracę, przeprowadzając wywiady z przedstawicielami wyróżnionych firm. To doskonała okazja nie tylko do bliższego poznania nagrodzonych produktów i rozwiązań, ale także do dyskusji na temat przyszłości branży gastronomicznej i jej wyzwań.

Trzeci dzień targów EuroGastro okazał się nie tylko czasem uhonorowania osiągnięć, ale także inspirującą platformą do wymiany myśli i doświadczeń, wskazującą kierunek dla dalszego rozwoju gastronomii.

REKOMENDACJE WYSTAWCÓW


Nagrody EuroGastro: Wyróżnienia dla Przedstawicieli Branży na Drugim Dniu Targów

Nagrody EuroGastro: Wyróżnienia dla Przedstawicieli Branży na Drugim Dniu Targów

Drugiego dnia targów EuroGastro, odbywających się w atmosferze intensywnych smaków i innowacyjnych rozwiązań, nie tylko delektowano się wyjątkowymi potrawami, ale również wyróżniano przedstawicieli branży za ich wkład w rozwój gastronomicznej rzeczywistości. Podczas uroczystej ceremonii wręczania nagród, prezes Krajowej Izby Targowej, Pan Dariusz Drąg, uhonorował laureatów trzech kluczowych kategorii: premiera targowa, produkt targowy oraz innowacyjność.

W kategorii „Premiera Targowa” wyróżnienie otrzymały firmy, które przedstawiły najbardziej intrygujące i zaskakujące debiuty podczas tegorocznych targów: ONNERA POLAND, Foods Brothers, Pro Ascobloc. EuroGastro to miejsce, gdzie kreatywność spotyka się z oczekiwaniami rynku. Zwycięzcy tej kategorii stanowią prawdziwą inspirację dla pozostałych wystawców i potwierdzają, że przyszłość gastronomii kształtuje się w tempie błyskawicznych innowacji.

Drugą nagrodę, w kategorii „Produkt Targowy”, odebrali przedstawiciele firm, których produkty wyróżniły się wyjątkową jakością, smakiem i atrakcyjnością dla klientów: MEXTRA, MIL-System, Marestro Polska/Alsimo. Targi EuroGastro są nie tylko miejscem prezentacji, ale także testem, na którym produkty muszą sprostać wysokim oczekiwaniom i wymaganiom konsumentów.

Warto również podkreślić znaczenie kategorii „Innowacyjność”, w której wyróżniono firmy wprowadzające nowatorskie rozwiązania technologiczne, zmieniające oblicze współczesnej gastronomii. Nagrody w tej kategorii otrzymali: Klub Szefów Kuchni, Świat Kominków, 6G Group, Metroopack, HERT, Bagstar.

Nagrody to potwierdzenie, że innowacyjność i technologia odgrywają kluczową rolę w dążeniu do doskonałości w branży kulinarno-handlowej.

Euro Gastro, poprzez przyznawane nagrody, nie tylko wyróżnia najlepszych, lecz także stanowi platformę wymiany doświadczeń, inspiracji i współpracy. Trzeci dzień targów przyniesie kolejne wydarzenia, prezentacje i smakowe odkrycia, utrzymując poziom ekscytacji i pasji wśród uczestników.

Notatka Targowa: Euro Gastro Dziennikarskim Centrum Wywiadów

Podczas drugiego dnia targów Euro Gastro, dziennikarze w studiu targowym przeprowadzili pasjonujące wywiady z przedstawicielami wyróżniających się firm. Zapraszamy na trzeci dzień, gdzie kontynuować będziemy rozmowy z liderami branży gastronomicznej i odkryjemy najnowsze trendy oraz innowacje. Start studia targowego. 11.30!

REKOMENDACJE WYSTAWCÓW


Pierwszy dzień targów EuroGastro w Ptak Warsaw Expo

Pierwszy dzień targów EuroGastro w Ptak Warsaw Expo

W pierwszym dniu targów EuroGastro w Ptak Warsaw Expo, entuzjazm branży gastronomicznej osiągnął zenit, a wydarzenie stało się areną nie tylko dla prezentacji nowości, ale także uhonorowania najbardziej wybitnych przedstawicieli sektora. Pan Dariusz Drąg, prezes Krajowej Izby Targowej wręczył prestiżowe nagrody targowe w postaci medali.

W sześciu strategicznych kategoriach wyróżniono firmy, które wyprzedziły konkurencję pod względem innowacyjności, jakości produktów i kreatywności prezentacji. W kategorii „Premiera Targowa” doceniono firmę Miele, która zaskoczyła rynkową publiczność najbardziej innowacyjnym produktem debiutującym na stoisku targowym.
Nagroda w kategorii „Produkt Targowy” przypadła przedsiębiorstwom wyróżniającym się najwyższą jakością prezentowanych produktów. Nagrodę otrzymały: Lubiana, Kera-Ceramika.
W kategorii „Ekspozycja Targowa” wyróżnienie zdobyły: Województwo Mazowieckie i firma Dawtona. Odważne aranżacje stoisk przyciągnęły uwagę zwiedzających.
W kategorii „Innowacyjność” Kapituła uhonorowała firmy, które zaprezentowały najbardziej przełomowe rozwiązania w dziedzinie gastronomii: Tarsmak Gondek i Wspólnicy, Elavon, Weindich, Gerlach. To nagroda dla tych, którzy śmiało posuwają się naprzód, wprowadzając unikatowe technologie i koncepcje.
Specjalna nagroda “Produkt roku” trafiła do firmy Lovely Linen.
Wszystkie nagrody odebrali zasłużeni przedstawiciele wyróżnionych firm, a medale stanowią wyraz uznania dla ich wkładu w rozwój branży. EuroGastro w Ptak Warsaw Expo zaczyna się obiecująco, rysując się jako istotne wydarzenie dla przedsiębiorców i pasjonatów gastronomii, których jednoczy wspólna pasja do innowacyjności i doskonałego smaku.

Podczas pierwszego dnia targów EuroGastro, dziennikarze przeprowadzili serię wywiadów z przedstawicielami wyróżnionych firm w studiu targowym. Rozmowy dotyczyły innowacyjnych produktów, kreatywnych rozwiązań i perspektyw rozwoju branży gastronomicznej. Zapraszamy na kolejny dzień targów, gdzie więcej fascynujących rozmów i inspiracji czeka na odkrycie! Start 11.30.

REKOMENDACJE WYSTAWCÓW


Międzynarodowe kontraktacje branży HoReCa i pokazy mistrzów kuchni. Zapraszamy na 27. edycję EuroGastro

Międzynarodowe kontraktacje branży HoReCa i pokazy mistrzów kuchni. Zapraszamy na 27. edycję EuroGastro

EuroGastro jest jednym z najbardziej cenionych w Europie wydarzeń dotyczących branży gastronomicznej i HoReCa. W dniach 12-14 marcia 2024 roku w Ptak Warsaw Expo odbędzie się jego 27. edycja.

EuroGastro to event znany z międzynarodowych kontraktacji i pokazów najlepszych w Polsce i Europie szefów kuchni. Potwierdzeniem jego jakości jest rosnące zainteresowanie, którym cieszy się rok do roku. Zeszłoroczna, 26. edycja, zgromadziła prawie 16 tysięcy odwiedzających z 22 krajów. Wśród nich byli goście między innymi z Irlandii, Hiszpanii, Portugalii, Francji, Niemiec czy Włoch.

EuroGastro to tym samym międzynarodowe możliwości rozwoju biznesu. To okazja do wzbogacenia ofert własnych dzięki współpracom z zagranicznymi kontrahentami i otwarcia się na nowe rynki. To szansa na nawiązanie kontaktów biznesowych z liderami branży HoReCa i gastronomicznej, a także do skorzystania z najbardziej jakościowych rozwiązań dostępnych w sektorze.

Targi towarzyszące

Podczas najbliższej edycji targów EuroGastro będzie można zapoznać się z ofertą produktową wystawców z sektora targów World Hotel, Wine Warsaw Expo oraz Beer Warsaw Expo.

Kto pojawi się na EuroGastro?

Choć do EuroGastro zostało jeszcze sporo czasu (wydarzenie odbędzie się w dniach 12-14 marca 2024 roku w Ptak Warsaw Expo), to już teraz miło nam poinformować o obecności najbardziej cenionych marek podczas wydarzenia. W tym gronie znajdą się między innymi UNOX, SCM, WinterHalter, Ascobloc, RESTOQUALITY, GASTROPRODUKT, LITEX, ATRE, LUBIANA, Tarsmak, GERLACH, SMEG, PURENA, Żywiec Zdrój, PRAMAZUT, Miele czy Essity.

Jednocześnie z EuroGastro w Ptak Warsaw Expo odbędą się targi branży hotelarskiej, World Hotel. Będzie to 16-lecie tego eventu. Więcej informacji wkrótce.


Nieoczywiste dania, które pokochali Polacy - jak zmieniają się gusta?

Nieoczywiste dania, które pokochali Polacy - jak zmieniają się gusta?

O gustach kulinarnych można powiedzieć zarówno to, że z czasem się zmieniają, jak i to, że pozostają niezmienne, przynajmniej w podstawowym zakresie. Dotyczy to zarówno pojedynczych osób, jak i całych społeczności takich, jak naród. Przyczyny utrzymywania preferencji oraz ich zmian bywają silnie oddziałujące, jednak czasami ich znaczenie maleje, a kierunki zmian nieraz zaskakują.

Chwilowa moda czy stała zmiana?

Można przyjąć, że ukierunkowanie konsumentów na zakup półproduktów do przyrządzania dań, bądź zakup gotowych dań w restauracjach, bywa powodowane chwilową, lub bardziej trwałą modą. Może to dotyczyć między innymi:

  • Pojawienia się na rynku gastronomicznym dań z kraju, który w ostatnim czasie stał się chętnie wybieraną destynacją turystyczną
  • Nadejścia mody na odżywianie według określonych wskazówek dietetycznych
  • Sezonowości niektórych produktów, na przykład warzyw lub owoców, zarówno w ujęciu lokalnym, jak i globalnym

 

Czasami jednak coś, co wydaje się tylko chwilową modą, wchodzi na stałe do kanonu dań konsumowanych w określonym społeczeństwie, także w naszym kraju. W takim wypadku możemy mówić już o zmianie gustu, która napędzana jest zaakceptowaniem nowych możliwości i propozycji kulinarnych.

Globalizacja, a zmiana gustów

W czasach łatwych, stosunkowo tanich i dostępnych, dotyczących praktycznie całego globu podróży, mamy do czynienia z dwoma nakładającymi się zjawiskami:

  • Czerpaniem z doświadczeń kulinarnych innych kultur przez turystów, zwiedzających odległe zakątki świata
  • Osiedlaniem się w innych krajach osób chcących prowadzić działalność gastronomiczną i proponować dania swojej, rodzimej kuchni

 

W sposób opisany w punkcie drugim powstała w Polsce najpierw moda, a następnie przyzwyczajenie do dań kuchni azjatyckiej. Z czasem, w wielu restauracjach i barach, osoby wcześniej oferujące tylko dania azjatyckie, zaczęły proponować równolegle dania tradycyjnie polskie, w tym choćby kotlety schabowe czy zupy, należące do polskiego kanonu. W ten sposób powstała i przyjęła się synergia kuchni dalekowschodniej i polskiej oraz gustów kulinarnych rodaków.

Które dania pokochali Polacy?

Jaka kuchnia, wcześniej niespotykana w naszym kraju, przyjęła się w nim na stałe? Już królowa Bona Sforza w XVI wieku przywiozła do nas nieznane tu wcześniej warzywa: pomidory, kalafiory, karczochy, brokuły, marchew, sałatę, szparagi czy kapustę. Dziś nazywane są (w części) po prostu włoszczyzną, uznawane są za polskie, tradycyjne. Ostatnio, to jest w XX i XXI wieku w Polsce najlepiej przyjęły się kuchnie:

  • Dalekowschodnie, czyli chińska, wietnamska, japońska, indyjska
  • Amerykańska, czyli dania typu fast-food, przywiezione z USA
  • Kuchnie europejskie, w tym włoska, francuska, hiszpańska
  • Meksykańskie dania słynące z bardzo mocnych przypraw

 

Dziś zatem dania takie, jak hot-dogi, pizza, spaghetti, hamburgery, kurczak przyrządzany na dziesiątki sposobów, sushi, tortellini, sajgonki, indyjskie sosy jak madras czy korma, towarzyszą nam na co dzień. I to niezależnie od tego, czy posiłek spożywany jest w restauracji, czy w domu.

Bez problemu kupić można składniki na najbardziej egzotyczne dania, w każdym większym sklepie. W dużych supermarketach stałe miejsce mają stoiska ze składnikami do dań wywodzących się z drugiego końca świata, znaleźć można też dania gotowe, wymagające tylko podgrzania. Czy można zatem oczekiwać, że tradycyjny kotlet, bigos czy rosół (będący w poniedziałek zupa pomidorową) odejdą w zapomnienie?

Gusta (nie)zmienne i jedzenie poza domem

Jakakolwiek propozycja, dieta, zasada żywieniowa nie pojawi się na horyzoncie, to podstawowe dania na ogół pozostają na swoim miejscu, choć w mniejszej ilości. Dlatego też dziś, pomimo globalności naszego żywienia, nadal w większości polskich domów królują potrawy gotowane w nich od dziesięcioleci, a nawet od wieków. Praktycznie w każdym gospodarstwie domowym przynajmniej kilka razy w tygodniu podaje się tradycyjne dania mięsne i jarskie oraz najpopularniejsze w kraju zupy.

Jednak moda (i już tak naprawdę zwyczaj) na jedzenie poza domem, w dużym stopniu spowodowana dużo intensywniejszym, niż jeszcze dwadzieścia lat temu, trybem życia powoduje, że coraz popularniejsze stają się dania kuchni obcych. Dlatego też, w domu także chcemy zjeść coś innego, niż pierogi czy zupę ogórkową. Z pomocą przychodzą wtedy przepisy – ale te naprawdę fachowo przygotowane i wielokrotnie zastosowane.

Warto spróbować czegoś innego

Jeśli gotuje się w domu, to najlepiej korzystać ze sprawdzonych i dobrych przepisów. Takich, które nie tylko pobieżnie traktują temat gotowania, ale doskonale wskazują, jak przygotować potrawę, od zakupów składników, aż do podania. Szczególnie, jeśli dotyczy to dań, które są w naszym kraju nieco egzotyczne. Jeden z takich kompletnych przewodników znajduje się pod tym linkiem: https://fajnegotowanie.pl/przepisy/carpaccio-z-kaczki/.

Carpaccio z kaczki będzie znakomitą propozycją zarówno dla doświadczonych kucharzy, jak i osób początkujących w kuchni, a co najważniejsze – trafi w większość gustów kulinarnych.


Portal Basenprof – największe media branży pool / spa w Polsce

Portal Basenprof – największe media branży pool / spa w Polsce

Dostarczamy codziennych informacji dla branży pool / spa. Naszymi Czytelnikami są: kadra zarządzająca hotelami Spa, pływalniami, Aquaparkami, obiektami sportowymi, JST, wykonawcy, inwestorzy, projektanci i specjaliści z branży, a nasi eksperci to czołówka najlepszych marek gwarantujących doświadczenie, jakość i wiedzę.

Portal Basenprof jest organizatorem największej branżowej konferencji Hotel Spa Baseny i Saunaria, a jako marka Academy Of Pool Experts kształci kadrę menedżerską i pracowników branży pool / spa. Think tank portalu pn. Agencja Rozwoju Infrastruktury Basenowej prowadzi audyty i certyfikacje, a także wszelkie działania opiniujące, dostarczające wiedzy i wspierające branżę.


Nowa data EuroGastro i World Hotel

Nowa data EuroGastro i World Hotel!

Z przyjemnością ogłaszamy nową datę targów EuroGastro oraz World Hotel na rok 2024! Targi odbędą się w dniach 12-14 marca 2024 roku. To będzie doskonała okazja dla wszystkich miłośników branży gastronomicznej, aby spotkać się, wymienić doświadczeniami i poznać najnowsze trendy w świecie gastronomii. Nowa data ma na celu dostosowanie terminu do potrzeb branży oraz zapewnienie udziału jak największej liczbie wystawców i gości w wydarzeniu.


Pokaz Nicholasa Allena, Forum Polskiej Gastronomii i warsztaty z najważniejszymi kucharzami w Polsce. Sukces 26. edycji EuroGastro

Pokaz Nicholasa Allena, Forum Polskiej Gastronomii i warsztaty z najważniejszymi kucharzami w Polsce. Sukces 26. edycji EuroGastro

Jest jedno wydarzenie w Polsce, które nie tylko integruje branżę gastronomiczną i HoReCa, ale również dostarcza odwiedzającym warsztaty, wiedzę i pokazy, których nie doświadczą nigdzie indziej. To EuroGastro, którego 26. edycja odbyła się w dniach 28-30 marca 2023 roku w Ptak Warsaw Expo. Gościem specjalnym imprezy był znany mistrz sztuki kulinarnej, Nicholas Allen.

HERT, Debic, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, Klub Szefów Kuchni, Gastroprodukt, LSI Software, Metro Catering System, Ascobloc, UNOX, Pramazut, Kambukka, Prawdziwe Lody, Purena, Żywiec Zdrój, MIL System, Bittner, SCM, Kera Ceramika czy Speed Floors – to między innymi te koncepty były obecne podczas największych i najpopularniejszych międzynarodowych targów rozwiązań dla branży HoReCa i gastronomicznej, czyli EuroGastro. Impreza organizowana w Ptak Warsaw Expo od lat cieszy się niesłabnącą popularnością. Dowodem na to jest fakt, że w 2023 roku odbyła się 26. edycja wydarzenia.

Pełna moc możliwości EuroGastro

Co wpływa na to, że EuroGastro uznawane jest za najbardziej atrakcyjne, merytoryczne i najlepiej przedstawione biznesowo wydarzenie w branży? Przede wszystkim szerokie spectrum prezentowanych możliwości – zarówno profesjonalnych, jak i rozrywkowych.

Jako wydarzenie biznesowe EuroGastro gwarantowało odwiedzającym najbardziej atrakcyjne i trwałe rozwiązania dedykowane branży. Zgromadzeni mogli się zapoznać z szeroką gamą ofert od cenionych dostawców: wyposażenie zaplecza kuchennego, sprzęt używany w piekarstwie, cukiernictwie i lodziarstwie, produkty od producentów i dystrybutorów żywności, napojów, kawy czy alkoholi, a także pełna gama wyposażenia hoteli, sal restauracyjnych czy barów. Wydarzenie nie tylko dało możliwość nawiązania współpracy z nowymi podmiotami, ale również zrobienia tego na preferencyjnych warunkach, zyskując atrakcyjne rabaty.

Kolejny istotnym elementem targów było Forum Polskiej Gastronomii. Było to wydarzenie towarzyszące nastawione zarówno na edukację i zdobywanie merytorycznej wiedzy, jak i naukę w praktyce dzięki warsztatom podnoszącym kompetencje. Przeprowadzono debaty o prowadzeniu i podnoszeniu się działalności związanych z branżą, zanalizowano trendy gastronomii światowej, a także zbadano potrzeby nowego rynku gastronomicznego.

Ponadto, uczestnicy mogli wziąć udział w pokazach mistrzów sztuki kulinarnej. W ich gronie znaleźli się między innymi Nicholas Allen, były szef kuchni w restauracjach z gwiazdkami Michelin, Marcin Sobol, prezes europejskiego stowarzyszenia Euro Toques Polska czy też Jarosław Owczarczyk, Tomasz Królikowski, Waldemar Hołówka, Janusz Gancarczyk, Kamil Klekowski i inni.

Sukces 26. edycji EuroGastro przełożył się na planowanie kolejnej. Ta odbędzie się w dniach 26-28 marca 2024 roku. Zapraszamy!


HERT

Plan prezentacji HERT na EuroGastro

Szanowni Państwo,
Zapraszamy do odwiedzenia naszego stoiska numer HERT F3.30 podczas targów EuroGastro.

Formowanie, dozowanie, nadziewanie i obróbka cieplna, to procesy, które prezentujemy na naszym stoisku w formie pokazów produkcji.
Plan pokazów poniżej lub na www.hert.pl.
DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ O URZĄDZENIACH NA STRONIE: https://www.hert.pl/eurogastro

Oglądaj urządzenia w pracy na targach i w naszym showroomie.
Kupuj online lub u Przedstawiciela Regionalnego>>>.

Wejście na targi bezpłatne po zarejestrowaniu się na stronie : https://eurogastro.com.pl/rejestracja/
Do zobaczenia na stoisku HERT nr F3.30!