XII Festiwal Kuchni Greckiej

W piątek 7 kwietnia 2017r. już po raz XII odbył się konkurs kulinarny Festiwalu Kuchni Greckiej, którego pomysłodawcą i organizatorem jest Mistrz Kuchni , Grek z pochodzenia – Teo Vafidis. Już po raz kolejny Festiwal odbył się na Międzynarodowych Targach Gastronomicznych EuroGastro w Warszawie. Tuż po uroczystej inauguracji, dokonanej przez Jego Ekscelencję Pana Evangelosa Tsaoussisa, Ambasadora Republiki Greckiej w Warszawie, a także Radcę Handlowego Ambasady Republiki Cypryjskiej w Warszawie Pana Petrosa Michaelidisa, rozpoczęły się kulinarne zmagania młodych kucharzy.

W tym roku swoją obecnością i wsparciem całego projektu zaszczyciło nas wyjątkowe jury, podzielone na sekcję profesjonalną w składzie: Jerzy Pasikowski – przewodniczący Jury, Giancarlo Russo – członek jury, Robert Sowa – członek jury, Artur Świerżewski – członek jury, Kurt Scheller – członek jury oraz sekcję gwiazd: Łukasz Nowicki, Zygmunt Chajzer, Joanna Kruk, Tomasz Kozłowicz. Wspaniałym prowadzącym w tym roku był prezenter radiowy RMF FM – Przemysław Skowron.

Zadanie konkursowe stojące przed uczestnikami XII Festiwalu Kuchni Greckiej stanowiło nie lada wyzwanie. Kucharze zmierzyć się bowiem musieli z tradycyjnymi greckimi produktami oraz najwyższej klasy degustatorami. W tym roku obowiązkowymi składnikami dań z których korzystać musieli śmiałkowie były: warzywa Oerlemans, ciasto Fillo Kanaki, oliwa z oliwek Extra Virgin z Krety. Pomimo ogromnego wyzwania, wszyscy uczestnicy poradzili sobie doskonale! Jury jednogłośnie wytypowało zwycięzców: I miejsce – Maciej Undziakiewicz z Zamku Dubiecko, II miejsce Paweł Kubera z Hotelu DeSilva Premium, III miejsce Sławomir Saguła z Rezydencji Gubałówka. Zarówno laureatom miejsc na podium, jak i wszystkim kucharzom, bardzo serdecznie gratulujemy i życzymy powodzenia za rok!

Podziel się:

Zobacz także