9. Kulinarny Talent

KULINARNY TALENT 2017 wyłoniony!

6 kwietnia 2017 roku, podczas 21. Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro 2017  – najważniejszych i największych targów branży HoReCa, odbyła się 9. edycja konkursu Roberta Sowy „Kulinarny Talent 2017”.

Do walki o miano najlepszego z najlepszych stanęło 12 uczniów szkół gastronomicznych z całej Polski, wyłonionych podczas preselekcji przez Roberta Sowę i mecenasa konkursu – firmę Prymat.

Imprezę poprowadził pomysłodawca konkursu Robert Sowa oraz znany i lubiany dziennikarz telewizyjny – Krzysztof Ibisz.

Mottem przewodnim tegorocznego konkursu, a zarazem składnikami i produktami obowiązkowymi podczas przygotowywania dań były:

Uczestnicy konkursu mieli 30 minut na przygotowanie ośmiu porcji dania konkursowego, a ponadto musieli wykazać się kreatywnością, oryginalnością smaku i estetyką podania. Presja czasu i wysokie wymagania jury z całą pewnością nie ułatwiały im zadania.

Finalny efekt oceniały dwa składy jurorskie – jury profesjonalne i degustacyjne.

Jury profesjonalne obradowało w składzie:

Szefowie kuchni oceniali nie tylko walory smakowe i kompozycję dania, ale również aspekty związane z techniką wykonania i organizacją pracy.

W jury degustacyjnym zasiadali:

Po degustacji wszystkich dwunastu propozycji i podsumowaniu ocen wszystkich jurorów okazało się, że werdykt był jednomyślny. Jury profesjonalne i degustacyjne były zgodne w swoich ocenach. Wydawałoby się, że zawód kucharza jest całkowicie zdominowany przez mężczyzn, tymczasem w tegorocznej edycji konkursu wzięło udział wiele kobiet. Sześć z nich dostało się do ścisłego finału, a na podium stanęły dwie najzdolniejsze.

Na najwyższym stopniu podium stanęła Klaudia Kiełkowska z Zespołu Szkół Ekonomicznych im. Oskara Langego w Wodzisławiu Śląskim, której danie (skrei w towarzystwie czarnej soczewicy, fasolki szparagowej, kawioru z malin i ryżowego tiulu) okazało się zdecydowanym numerem jeden.

Drugi był Maksymilian Smółka z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej (danie: skrei/ pietruszka/ melon/ malina/ grejpfrut), a trzecie miejsce zajęła Martyna Łukasik z Zespołu Szkół Technicznych im. Gen. Prof. Kaliskiego w Turku.

Wszystkim laureatom konkursu i ich nauczycielom serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów zawodowych.

Pięknie dziękujemy Wszystkim, bez których nie byłoby tego wydarzenia:

Miło nam, że byliście z nami i mamy nadzieję na dalszą współpracę podczas jubileuszowej 10 edycji konkursu Kulinarny Talent 2018. Do zobaczenia za rok!

Tegoroczna edycja potwierdziła innowacyjność, finezję i pomysłowość finalistów. Niepowtarzalne połączenia smakowe, nowoczesne techniki przygotowania i wyobraźnia plastyczna – to cechy wybitnych szefów kuchni, do grona których pretendują laureaci konkursu „Kulinarny Talent”.

„Jestem pełen podziwu dla tych młodych ludzi, którzy potrafią z niezwykłą odwagą i kreatywnością komponować smaki. Ich odwaga i bezkompromisowość zasługuje na najwyższe uznanie” –  przyznał Marek Sierocki, smakosz kuchni hiszpańskiej i miłośnik ryb.

„Talent, pracowitość i wrażliwość kulinarna zasługuje na wielkie brawa. Okazuje się, że produkty, które były zmorą mojego dzieciństwa, zdefiniowane na nowo, smakują wybornie” – dodała Katarzyna Cichopek.

„Doskonałe kompozycje smakowe. Świetnie przyrządzone ryby, genialne sosy skompilowane z ciekawych składników i niesamowita kreatywność. Ptyś z kremem groszkowym, tiul z mąki, czy karmelizowany burak całkowicie mnie uwiodły” – podsumowała Agnieszka Kołodziejska.

„Chciałbym podkreślić, że polskie szkoły gastronomiczne dobrze przygotowują do zawodu i za to należą się brawa dla całej kadry nauczycielskiej.  Poświęcają swój nierzadko prywatny czas, uczą i towarzyszą swoim uczniom w ciągłym rozwoju” – powiedział Robert Sowa i na zakończenie dodał:  „Jestem szczęśliwy, że mój konkurs daje możliwość wyłonienia prawdziwych talentów i zapraszam za rok na jubileuszową, 10 edycję konkursu „Kulinarny Talent”.

 

Podziel się:

Zobacz także