Program

Program

27 marca (środa)

09:00

Program edukacyjny „Profesjonalny Menedżer Restauracji”

09:00 - 17:00; Sala Konferencyjna D

Organizator: Kongres Szefów Kuchni, Targi EuroGastro/WorldHotel

Pierwszy program menedżerski skrojony na miarę restauracji

Szczegóły

Podstawy ekonomii i zarządzania dla menedżera restauracji 9:00 Rejestracja uczestników 9:00 – 9:30 Networking / Poranna kawa 9:30 – 10:30 Makroekonomia: Inflacja, poziom bezrobocia, PKB per capita. Co to jest i jaki wpływ na gastronomię i biznes każdej restauracji mają podstawowe wskaźniki makroekonomiczne. Alicja Defratyka 10:30 – 11:30 Mikroekonomia: Podstawy mikroekonomii niezbędne w prowadzeniu każdego biznesu. Agnieszka Huszczyńska 11:30 – 12:00 Ciągły rozwój kluczem do sukcesu menedżera restauracji. O tym dlaczego warto śledzić trendy i stale się szkolić. Marek Burkacki, Bartosz Peter, Adrian Łukaszewicz 12:30 Lunch 13:00 – 14:00 Marketing: Co to jest marketing mix? Jak go zastosować do biznesu restauracyjnego? Zuzanna Warowna – Toruńska 14:00 – 15:00 Finanse: Projekcje, prognozy, rzeczywistość. Jak przygotować budżet restauracji? Na co zwrócić uwagę? Jarosław Walczyk 16:00 – 17:00 Rynek, marketing i finanse w prowadzeniu restauracji – podsumowanie Szkolenie płatne: jeden dzień programu edukacyjnego 450 PLN brutto* dwa dni programu edukacyjnego 690 PLN brutto*  *w cenie udziału: 3 dniowy bilet na targi, przerwa kawowa i lunch w dniach 27-28.03.2019

10:00

International CHEF Culinary Cup, edycja 2019 pod Patronatem Jerzego Pasikowskiego

10:00 - 17:00; Strefa konkursowa 2

Organizator: Nestlé Polska S.A.

NESTLÉ Professional zaprasza szefów kuchni i kucharzy do udziału w czwartej edycji konkursu kulinarnego International CHEF Culinary Cup pod patronatem Jerzego Pasikowskiego, edycja 2019.

Szczegóły

Finał odbędzie się 27 marca 2019 roku na Targach EUROGASTRO w Warszawie. Nazwa konkursu związana jest z marką CHEF, która została stworzona, aby promować kreatywność kucharzy. Produkty CHEF to bazy kulinarne będące niezbędnymi składnikami dla każdej wysokiej klasy kuchni oraz kucharzy, którzy mają wysokie aspiracje do tworzenia wyjątkowych dań. Opracowana ponad 40 lat temu we Francji przez kucharzy marka CHEF jest bardzo mocno osadzona we francuskiej tradycji kulinarnej, czerpiąc w pełni z jej dziedzictwa. W konkursie International CHEF Culinary Cup, edycja 2019 obowiązkowym składnikiem będzie wybrany przez uczestnika fond marki CHEF spośród: fondów w płynie, fondów w paście oraz koncentratów fondów. Wyłonieni zwycięzcy otrzymają nagrody pieniężne w wysokości 10 000, 7 500, 5 000 złotych, statuetki, dyplomy oraz drobne upominki. Zapraszamy do udziału w konkursie!

Smart Cuisine - dania dietetyczne, Konkurs kulinarny Fundacji Klubu Szefów Kuchni

10:00 – 17:00; Strefa konkursowa 3

Organizator: Fundacja Klubu Szefów Kuchni

Konkurs kierowany jest do kucharzy, dla których zdrowe i smaczne gotowanie jest istotnym elementem życia zawodowego. Zadaniem konkursowym będzie stworzenie dania pod hasłem: „Karotenoidy – Naturalne barwniki w warzywach i owocach – Strażnikami parametrów zdrowia”. Serdecznie zapraszamy wszystkich zainteresowanych!

Szczegóły

Zgłoszenia do konkursu należy przesłać w formie pdf na adres: ksk@fundacja-ksk.pl do dnia 25.02.2019. W sprawach merytorycznych oraz organizacyjnych do dyspozycji Uczestników pozostaje: Iwona Niemczewska – niemczewska@onet.pl. W tytule maila prosimy należy zawsze wpisać: konkurs Smart Cuisine 2019. Regulamin konkursu  

Prezentacja na piecu Hendi Nano

10.00; stoisko A-23 HENDI Polska Sp. z o.o.

Organizator: HENDI Polska Sp. z o.o.

Menu bufetowe

"Master Class - poznaj sekrety włoskiej pizzy"

10.30; stoisko A-23 HENDI Polska Sp. z o.o.

Organizator: HENDI Polska Sp. z o.o.

Wypiek rogalików - mistrz piekarnictwa Gabriele Baldi - piec serieF

Prezentacja na piecu Lainox Naboo

10.30; stoisko A-23 HENDI Polska Sp. z o.o.

Organizator: HENDI Polska Sp. z o.o.

Menu a'la carte

11:00

Konferencja: „Pieczywo w gastronomii – problem czy szansa?”

11.00 – 16.00; Sala konferencyjna A

Patronat Merytoryczny Przegląd Piekarski i Cukierniczy

Szczegóły

godz. 11.00 Przywitanie

godz. 11.10-11.45 Właściwości technologiczne glutenu – dr inż. Joanna Rachtan-Janicka, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW 

Krótka charakterystyka zawierającą podstawowe informacje nt. właściwości technologicznych glutenu, jego źródeł i możliwości wykorzystania w produkcji pieczywa i wyrobów cukierniczych. Omówione zostaną cechy fizykochemiczne glutenu oraz ich wpływ na jakość technologiczną i sensoryczną wyrobów piekarskich i cukierniczych.

godz. 11.45-12.30 Pieczywo i zboża w codziennej diecie? – Tak, dla zdrowia! – dr inż. Joanna Rachtan-Janicka (Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW)

Omówienie najważniejszych zaleceń dotyczących żywienia dzieci i młodzieży oraz dorosłych, ze wskazaniem na rolę i miejsce w strukturze spożycia pieczywa i przetworów zbożowych. Przedstawione zostaną dane naukowe wskazujące na prozdrowotny wpływ pieczywa oraz zostaną omówione przypadki, w których stosowanie pieczywa (oraz glutenu) nie jest polecane. Wykład będzie zawierał przykłady dań i posiłków zawierających pieczywo i produkty zbożowe oraz ich bezglutenowe zamienniki, jako składników codziennej diety.

godz. 12.30-12.45 przerwa

godz. 12.45-13.25 Pieczywo w restauracji. Wypiekać samodzielnie czy kupować? – Andrzej Piętka (Akademia Wypieków)

Restauracja musi trzymać pewien standard, a pieczywo podawane dla gości powinno być wyjątkowe. Ciepłe, chrupiące, dobrej jakości, wygodne i smaczne. Dla klienta bardzo liczy się, co dostanie w wiklino­wym koszyku na stole i nie zastanawia się czy restauracja ma świetnego piekarza zatrudnionego na sta­łe czy kupuje chleb i bułki z lokalnej piekarni. Pieczywo powinno być świetnym produktem śniadaniowym, dodatkiem pasującym do lunchu i preludium do wspaniałej kolacji. Za każdym razem będzie wyznacznikiem jakości i poziomu restauracji, jednym z kluczowych elementów oceny zjedzonego posiłku. Jak trendy w piekarnictwie – czysta etykieta, pieczywo BIO i wyroby rzemieślnicze –  można marketingowo wykorzystać menu w restauracji? Czy piec chleby samodzielnie czy kupować pieczywo? A może wypiekać i kupować? Które rozwiązanie wybrać dla restauracji?

godz. 13.25-14.25 Chleb w kuchniach świata – wysmakowany marketing chleba – Jarosław Ropiejko (trener, coach, doradca – Akademia zza Lady)

Chleb może być przekąską prostą albo wykwintną. Funkcjonując w dziejach i kulturze obrósł wieloma symbolami i mitami. Jak można skutecznie i praktycznie wykorzystać tą wielokulturowość w naszej kuchni, w naszej restauracji? Zapraszamy na podróż, która historie te może przekuć na wyróżniający nas produkt.

godz. 14.25 Dyskusja i podsumowanie

 

Barmaker.pl – Tajniki sztuki garnirunku

11.00 – 12.00; stoisko A1 Winterhalter Polska

Organizator: Winterhalter Polska

prowadzenie Mateusz Kurzawiński

Szczegóły

Pokazy dodatkowe: – Pokazy barmańskie FLAIR – Damian Sobczak

Na stoisku przez cały czas trwania targów EuroGastro 2019 będą również dostępni dla Państwa autorzy wyjątkowej książki, która przebojem podbija polską gastronomię – „Gościnność – Sztuka dobrej obsługi w gastronomii” – Patrycja Siwiec oraz Adam Pawłowski MS.

Firma Jantoń i Wino Makłowicz stawiają na polskie wina

11.00 - 12.15; Sala konferencyjna C

Organizator: Jantoń S.A. Sp.K. i Wino Makłowicz

Konferencja RATIONAL

11:00 - 12:30, Sala konferencyjna B

Organizator: Rational Sp. z o.o.

„Master Class - poznaj sekrety włoskiej pizzy”

11.20; stoisko A-23 HENDI Polska Sp. z o.o.

Organizator: HENDI Polska Sp. z o.o.

Tradycyjna włoska pizza - pizzayolo Andrzej Pietrzyk | Alessandro Lo Stocco - piec serieS | Neapolis

Prezentacja na Lainox Oracle

11.30; stoisko A-23 HENDI Polska Sp. z o.o.

Organizator: HENDI Polska Sp. z o.o.

Bistro menu

12.00

Międzynarodowy Konkurs Barmański Barmatic Cup

12:00 - 14:00; Strefa konkursowa 1

Organizatorzy: Fine Dine i Stowarzyszenie Polskich Barmanów

Barmatic Cup 2019 łączy kreatywność barmanów z umiejętnością zastosowania najnowszych urządzeń i technologii stosowanych we współczesnych barach. Premiuje jakość i profesjonalizm serwisu barowego zaprezentowanego przez uczestników, nie zapominając o pomysłowości i kreatywnym podejściem do sztuki barmańskiej. Ponadto zadania wykonywane w duecie, wymuszają dobrą organizację pracy zespołu.

Szczegóły

Konkurs odbywa się w formule międzynarodowych 2-osobowych zespołów barmańskich, którzy podczas 10 minutowego występu mają wykonać określone zadanie barmańskie polegające na perfekcyjnym przygotowaniu zamówienia dla 6 osób, składającego się z: a) Smoothie 2 porcje b) Long drink (All day) 1 porcja c) Cocktail przygotowany na bazie kawy 1 porcja d) Świeżo wyciskany sok 1 porcja e) Perfekcyjny serwis wina musującego (3 zmrożone kieliszki) f) Hot finger food talerzyk Zawodnicy będą mieli do dyspozycji w pełni zaopatrzony bar (alkohole mocne, vermouthy, wina musujące, soft drinks, soki owocowe i warzywne, wody mineralne, produkty mleczne, przyprawy, owoce i warzywa do dekoracji). Organizator zapewnia również pełen asortyment szkła marki Arcoroc. Jury degustacyjne składające się z 6 członków (każdy ocenia jedną pozycję menu w skali 1-10 pkt) będzie oceniało wygląd, smak, aromat, idealne rozlanie, czystość pracy, komunikację zespołu w języku angielskim). W Jury zasiądzie m.in Tomek Małek – wielokrotny mistrz Świata Barmanów w kategorii Flair. Zadanie konkursowe powinno być wykonane przy użyciu urządzeń firmy Barmatic i Hamilton Beach mających zastosowanie w codziennej pracy w profesjonalnie wyposażonym barze. Im więcej urządzeń z listy zespół użyje do wykonania zadania tym większy mnożnik ilości punktów uzyskanych w komisji degustacyjnej. Zasady konkursu premiują maksymalne wykorzystanie sprzętu, albowiem wynik końcowy uzyskany przez zespół, jest mnożony przez liczbę urządzeń, które zostały użyte podczas wykonywania zadania. Lista urządzeń: 1. MIKSER HAMILTON BEACH – HMD400 2. BLENDER HAMILTON BEACH – HBH750 ECLLIPSE 3. SOKOWIRÓWKA – BARMATIC SUPREME 4. WYCISKARKA DO CYTRUSÓW HAMILTON BEACH 5. KRUSZARKA BARMATIC MINERAL 6. SZYBKOSCHŁADZARKA DO SZKŁA – SUBZERO BARMATIC 7. PIEC KAWIARNIANY BARMATIC INTENSION 8. SMOOKING GUN + WIÓRKI DĘBOWE + KILKA INNYCH RODZAJÓW 9. PISTOLET DO FLAMBIROWANIA DROBNY SPRZĘT BAR UP PRZYGOTOWANY DLA UCZESTNIKÓW KONKURSU PRZEZ ORGANIZATORA: – SHAKER BOSTON TIN TIN – SHAKER 3 CZĘSCIOWY JAPAN STYLE – MIARKA BARMAŃSKA 50ML/25ML – SZKLANICA BARMAŃSKA – ŁYŻKI BARMAŃSKIE – DESKA DO KROJENIA – NÓŻ – PĘSETA – SITO – CEDZAK – RURKI METALOWE – SZPADKI METALOWE – SZUFELKA DO LODU METALOWA – ICEBOXY Osoby zainteresowane zgłoszeniem oraz regulaminem konkursu powinny wysyłać mail na adres: biuro@barconsulting.pl

Prezentacja na piecu Lainox Naboo

12.00; stoisko A-23 HENDI Polska Sp. z o.o.

Organizator: HENDI Polska Sp. z o.o.

Menu a'la carte

„Master Class - poznaj sekrety włoskiej pizzy”

12.30; stoisko A-23 HENDI Polska Sp. z o.o.

Organizator: HENDI Polska Sp. z o.o.

Focaccia Genovese - mistrz piekarnictwa Gabriele Baldi - piec serieS | serieT

Prezentacja na piecu Hendi Nano

12.30; stoisko A-23 HENDI Polska Sp. z o.o.

Organizator: HENDI Polska Sp. z o.o.

Menu bufetowe

13:00

Degustacja „Różne oblicza króla Rieslinga"*

13.00 – 14.00, stoisko A1 Winterhalter Polska

Organizator: Winterhalter Polska

prowadzenie Adam Pawłowski.

Szczegóły

*Ograniczona ilość miejsc. Zgłoszenia udziału prosimy przesyłać na adres info@winaniemieckie.pl. Pokazy dodatkowe: – Pokazy barmańskie FLAIR – Damian Sobczak Na stoisku przez cały czas trwania targów EuroGastro 2019 będą również dostępni dla Państwa autorzy wyjątkowej książki, która przebojem podbija polską gastronomię – „Gościnność – Sztuka dobrej obsługi w gastronomii” – Patrycja Siwiec oraz Adam Pawłowski MS.

Prezentacja na Lainox Oracle

13.00; stoisko A-23 HENDI Polska Sp. z o.o.

Organizator: HENDI Polska Sp. z o.o.

Bistro menu

„Master Class - poznaj sekrety włoskiej pizzy”

13.10; stoisko A-23 HENDI Polska Sp. z o.o.

Organizator: HENDI Polska Sp. z o.o.

Pizza na blasze w stylu rzymskim - pizzayolo Alessandro Lo Stocco - piec serieS

„Master Class - poznaj sekrety włoskiej pizzy”

13.20; stoisko A-23 HENDI Polska Sp. z o.o.

Organizator: HENDI Polska Sp. z o.o.

Pizza z metra i gourmet - pizzayolo Andrzej Pietrzyk | Alessandro Lo Stocco - piec serieS | serieT | Neapolis

Prezentacja na piecu Lainox Naboo

13.30; stoisko A-23 HENDI Polska Sp. z o.o.

Organizator: HENDI Polska Sp. z o.o.

Menu a'la carte

Panel „Poznaj swojego kontrahenta”

13.45 – 14:45; Sala konferencyjna C

Organizator: Polskie Stowarzyszenie Sprzedaży Bezpośredniej

Moderator: Piotr Mazurkiewicz – Rzeczpospolita

Szczegóły

Moderator:
Piotr Mazurkiewicz, Rzeczpospolita

Tematyka panelu:
1. Mirosław Luboń, Polskie Stowarzyszenie Sprzedaży Bezpośredniej
– Charakterystyka branży sprzedaży bezpośredniej
– Grupa docelowa i cel kampanii „Poznaj swojego kontrahenta”

2. Małgorzata Cieloch, Rzecznik Prasowy Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów
– Etyczne vs nieuczciwe praktyki – skala problemu
– Legislacja czy samoregulacja?

3. Michał Herde, Prezes Warszawskiego Oddziału Federacji Konsumentów
– Gdzie szukać informacji i wsparcia
– Formy wsparcia oszukanych klientów

3. Michał Chodkowski, Łaszczuk i Wspólnicy sp.k.
– Jak weryfikować potencjalnego kontrahenta

14:00

Prezentacja na piecu Hendi Nano

14.00; stoisko A-23 HENDI Polska Sp. z o.o.

Organizator: HENDI Polska Sp. z o.o.

Menu bufetowe

„Master Class - poznaj sekrety włoskiej pizzy”

14.10; stoisko A-23 HENDI Polska Sp. z o.o.

Organizator: HENDI Polska Sp. z o.o.

Chleb i pizza: włoskie aromaty - mistrz piekarnictwa & pizzayolo Gabriele Baldi | Andrzej Pietrzyk | Alessandro Lo Stocco - piec serieF | serieS | serieT | Neapolis

Prezentacja Lainox Oracle

14.30; stoisko A-23 HENDI Polska Sp. z o.o.

Organizator: HENDI Polska Sp. z o.o.

Bistro menu

15:00

Riedel Glass Tasting

15.00 – 16.00, stoisko A1 Winterhalter Polska

Organizator: Winterhalter Polska

Piotr Kamecki – Winkolekcja

Szczegóły

Pokazy dodatkowe: – Pokazy barmańskie FLAIR – Damian Sobczak Na stoisku przez cały czas trwania targów EuroGastro 2019 będą również dostępni dla Państwa autorzy wyjątkowej książki, która przebojem podbija polską gastronomię – „Gościnność – Sztuka dobrej obsługi w gastronomii” – Patrycja Siwiec oraz Adam Pawłowski MS.

Prezentacja na piecu Lainox Naboo

15.00; stoisko A-23 HENDI Polska Sp. z o.o.

Organizator: HENDI Polska Sp. z o.o.

Menu a'la carte

Prezentacja na piecu Hendi Nano

15.30; stoisko A-23 HENDI Polska Sp. z o.o.

Organizator: HENDI Polska Sp. z o.o.

Menu bufetowe

16:00

Prezentacja na Lainox Oracle

16.00; stoisko A-23 HENDI Polska Sp. z o.o.

Organizator: HENDI Polska Sp. z o.o.

Bistro menu

„Master Class - poznaj sekrety włoskiej pizzy”

16.00; stoisko A-23 HENDI Polska Sp. z o.o.

Organizator: HENDI Polska Sp. z o.o.

Pizza klasyczna - pizzayolo Andrzej Pietrzyk - piec serieS | serieT | Neapolis