10. Olimpiada Kawy 2018 i Coffee Village

Aktualności

10. Olimpiada Kawy 2018 i Coffee Village

Pierwsza Olimpiada Kawy® wystartowała w 2008 roku i odbywa się co rok. Jej celem jest rozszerzenie kultury picia kawy pośród młodej rzeszy baristów. Dzięki uczestnictwu w zawodach wzrasta rywalizacja pomiędzy baristami w kawiarniach, co podnosi poziom jakości serwowanej kawy i obsługi klienta. Każdy z uczestników powinien wykazać swoje umiejętności, wiedzę i pasję w czterech dyscyplinach:


Espresso na czas, która sprawdza, ile poprawnych espresso zawodnik jest wstanie przygotować w ciągu 6 minut.

Latte Art, podczas której zawodnicy w ciągu 6 minut przygotowują dwie identyczne caffé latte oraz dwa identyczne espresso macchiato ze wzorami z mlecznej pianki.

Irish Coffee to chyba najtrudniejsza konkurencja dla uczestników, ponieważ kawa po irlandzku jest dość mało popularna w naszym kraju. Konkurencja polega na przygotowaniu dwóch identycznych kaw Irish. To też duże wyzwanie przed sędziami.

Cup Tasting polega na rozróżnieniu, za pomocą smaku i aromatu, jednej z trzech filiżanek kawy. Takich zestawów każdy zawodnik ma sześć. Kawy używane do tej konkurencji to kawy jednorodne, wypalane tego samego dnia i mielone w dzień zawodów.


Bariści zawsze są oceniani przez uznanych zwycięzców wielu prestiżowych konkursów kawowych oraz najlepszych specjalistów kawowych na świecie. W Olimpiadzie Kawy® można wziąć udział tylko raz, a bariści, którzy chcą startować w przeszłości nie brali udziału w żadnych innych zawodach kawowych. Te zasady gwarantują równe szanse dla wszystkich i stanowią bazę do wzięcia udziału w Mistrzostwach Polski Barista.

Regulamin i więcej informacji na aprotrade.pl/olimpiada-kawy-pl

 

 


Coffee Village to warsztaty i wykłady, które odbywają się równolegle z Olimpiadą Kawy®
W tym roku nasi specjalni prelegenci podzielą się wiedzą na szereg tematów dotyczących m.in. zakładania i prowadzenia kawiarni, sekretów palenia kawy, handlu kawą surową oraz wygrywania w Mistrzostwach Polski Barista. Wśród zaproszonych gości są: Adam Ringer– właściciel sieci kawiarni Green Caffe NeroAgnieszka Rojewska – wielokrotna Mistrzyni Polski Barista, Rebekah Kettrick – Head of Quality i Tom Altoft – Head of Roasting z brytyjskiej firmy Lincoln & York oraz Mateusz Gaca – założyciel kultowej kawiarni Brisman Kawowy Bar w Poznaniu. Ponadto odbędzie się cup tasting kaw z różnych części Świata, który przygotuje Tom Obracaj – jeden z ambasadorów SCAE, właściciel marki Tom Caffé® oraz palarni kawy Apro-Trade®.


Warsztaty odbędą się w sali „Coffee Village” (Sala D, obok Strefy Kawy i Wina). Maksymalna liczba uczestników jednej sesji = 24 osoby. Udział w sesjach „A” i „B” jest darmowy, ale wymaga rejestracji najpóźniej do dnia 14 marca, obowiązuje zasada kolejności zgłoszeń. Rejestracji na warsztaty należy dokonać wysyłając e-mail na adres tom.obracaj@aprotrade.pl, w treści podając imię i nazwisko, zajmowane stanowisko, nazwę firmy i adres oraz podając kod sesji (na przykład A1 + B2). Język prowadzenia warsztatów: PL = Polski ENG = Angielski


Środa – 21 marca 2018

dedykowana dla baristów, palarni kawy, ekspertów kawowych i właścicieli kawiarni

 A1   – 10:15 – 12:00

„Jakich błędów unikać otwierając i prowadząc kawiarnię”
Sesję poprowadzi: Adam Ringer, Green Caffe Nero (PL)

 A2 – 12:30 – 13:30

„60 minutes around the world – cup tasting”
Sesję poprowadzi: Tom Obracaj, Tom Caffè (PL)

 A3 – 14:00 – 16:00

„Coffee roasting secrets – Maximising flavour through roasting”
Sesję poprowadzi: Rebekah Kettrick + Tom Altoft, Lincoln & York UK (ENG/PL)

Czwartek – 22 marca 2018

dedykowany dla palarni kawy, ekspertów kawowych i właścicieli kawiarni

B1  10.30 – 12.00
„Jak kupować kawę surową – zasady handlu międzynarodowego i logistyka”
Sesję poprowadzi: Tom Obracaj, Tom Caffè (PL)

 B2 – 12.30 – 13.30
„Jak wygrać Mistrzostwa Barista”

Sesję poprowadzi: Agnieszka Rojewska, Rojes (PL)

 B3 –  14.00 – 15.30
„Jak stworzyć kultową kawiarnię”

Sesję poprowadzi: Mateusz Gaca, Brisman Kawowy Bar (PL)


Organizator „Coffee Village” – Tom Obracaj we współpracy z Apro Trade/Akademia Kawy® i MT Targi Polska/EuroGastro
Kontakt: tel. 00 48 22 781 7693, kom. +48 604 900 934, e-mail: tom@tomcaffe.com
Organizator zastrzega sobie prawo do zmiany programu warsztatów i prezentacji z przyczyn niezależnych od siebie.

Podziel się:

Zobacz także