Aktualności

Konkurs kulinarny "Gotuj Lokalnie"

czwartek, 22 stycznia 2015 11:54



Akademia Kulinarna Marcina Budynka

Akademia_logo

oraz Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej

logo_Fundusz


zapraszają na III edycję Konkursu Kulinarnego

 „ Gotuj Lokalnie

dla Nauczycieli zawodu w szkołach gastronomicznych 

tematem przewodnim będą kasze i wieprzowina w kuchniach regionalnych świata.


Konkurs odbędzie się

27 marca 2015

w godzinach 10.00 - 16.00

w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska

przy ulicy Marsa 56c w Warszawie.

 

Akademia Kulinarna Marcina Budynka wraz z Fundacją Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej przy merytorycznym wsparciu Fundacji Klubu Szefów Kuchni realizuje projekt warsztatów kulinarnych dla szkół gastronomicznych. Celem projektu jest przekazywaniu wiedzy na temat optymalnego wykorzystywania regionalnych, tradycyjnych produktów najwyższej jakości w kreowaniu nowoczesnej kuchni polskiej przy zastosowaniu krótkich łańcuchów dostaw.  Ważne jest by wykorzystywać i wzmacniać lokalny potencjał regionu poprzez wykorzystanie dziedzictwa kulturowego, jakim są tradycyjne i regionalne produkty. Cały projekt jest podzielony na trzy etapy: szkolenie dla nauczycieli ze szkół biorących udział w programie połączone z konkursem, warsztaty kulinarne w szkołach i konkurs dla uczniów na danie wykorzystujące produkty regionalne.

Szkolenie dla nauczycieli i konkurs odbędzie się podczas Targów EuroGastro, gdzie doświadczeni szefowie kuchni będą starali się pokazać, w jaki sposób można, wykorzystując produkty z najbliższego otoczenia, kreować nowe trendy kulinarne. Ważne jest prezentowanie tradycyjnych produktów w nowych wydaniu, w nowej formie. Podczas szkolenia nauczyciele nie tylko będą uczestniczyć w warsztatach kulinarnych, ale także zmierzą się           w konkursie na najsmaczniejsze oryginalne danie. Nasze szkolenie skierowaliśmy do nauczycieli, bo zależy nam na tym, by przekazywali swoją wiedzę i pokazywali swoim uczniom – przyszłych szefów kuchni, jak ważny jest produkt, jego pochodzenie i jakość, że warto korzystać z tego, co oferuje nam najbliższe otoczenie i regionalni producenci.

Podczas dnia konkursowego odbędą się pokazy kulinarne Marcina Budynka i Josepha Seeeletso z Fundacji Klubu Szefów Kuchni.

ZAPRASZAMY!

 

Patronat merytoryczny

ksk-_logo_ai


Sponsorzy

  • Polskie Mięso
  • MerxTeam
  • Wypożyczalnia Gastro -Magic
  • Joseph’s Culinary Studio

Patronat medialny

  • papaja.pl
  • Newsgastro.pl
  •  Przegląd Gastronomiczny
  • Poradnik Restauratora
  • Slow life


   

12 Festiwal Kuchni Greckiej

wtorek, 20 stycznia 2015 15:55

 

XII Festiwal Kuchni Greckiej

Dnia 07 kwietnia 2017 roku w godzinach 10:00 - 17:00

podczas 21. Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro

 w Warszawie.

 

festiwal_baner

Festiwal Kuchni Greckiej jest wieloletnim projektem, opracowanym i wdrożonym przez Teo Vafidisa, Greka z pochodzenia, z zawodu eksperta i doradcę kulinarnego, z pasji – Ambasadora Kultury i Kuchni Greckiej w Polsce, honorowego członka Chef’s Club Grecji, oraz przedstawiciela Poland Branch Office Chef’s Club of Greece.

Idea zorganizowania Festiwalu Kuchni Greckiej zrodziła się z chęci przybliżenia i propagowania w Polsce tradycji kuchni greckiej. Projekt jest skierowany zarówno do  hotelarzy, restauratorów, szefów kuchni, kucharzy, jak i do konsumentów.

Jak co roku ekipy kucharzy z całej Polski pod „fachowym okiem” międzynarodowego profesjonalnego Jury przygotowują autorskie dania z wykorzystaniem wskazanych w Regulaminie, oraz oryginalnych greckich produktów.

Konkurs ten należy do  najbardziej prestiżowych wydarzeń kulinarnych w Polsce.  Towarzyszą mu niezapomniane atrakcje takie, jak pokazy Sztuki Kulinarnej z całego świata,  prezentacje firm i smakowite degustacje dla wszystkich odwiedzających.

Wszystkim Partnerom, Uczestnikom i Gościom bardzo dziękujemy za wieloletnie wsparcie i zapraszamy do współpracy podczas XII edycji

www.vafidis.pl

 

Zwycięzcy XII Festiwalu Kuchni Greckiej:

I miejsce - Maciej Undziakiewicz z Zamku Dubiecko

II miejsce - Paweł Kubera z Hotelu DeSilva Premium

III miejsce - Sławomir Saguła z Rezydencji Gubałówka

 

festiwal_foto_5_002  festiwal_foto1_002

festiwal_foto_3_002  festiwal_foto_4_002

 

festiwal_foto_002

 


   

I Konkurs Kulinarny „SMAKI DZICZYZNY”

środa, 10 grudnia 2014 13:05

Smaki_Dziczyzny

Serdecznie zapraszamy na I edycję konkursu kulinarnego „SMAKI DZICZYZNY” organizowanego przez wieloletniego szefa kuchni, pasjonata myślistwa i miłośnika dziczyzny - Artura Świerżewskiego.

 

Konkurs odbędzie się 25 marca 2015 roku, pierwszego dnia 19. Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro, w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska na ulicy Marsa 56c w Warszawie.

 

Celem konkursu jest prezentacja kuchni myśliwskiej przez profesjonalnych kucharzy pracujących w restauracjach specjalizujących się w daniach z dziczyzny i pokazanie wielu możliwości zastosowania mięsa zwierzyny łownej w kulinariach, jak również propagowanie walorów smakowych i zdrowotnych dziczyzny - jedynego w 100% naturalnego mięsa na rynku nie zawierającego antybiotyków, hormonów wzrostu, sterydów i wielu innych środków konserwujących.

 Pomysłodawcą konkursu jest Artur Świerżewskifoto_Artur_Swierzewski

- szef kuchni Hotelu „Trylogia”;

- promotor dziczyzny w kraju i za granicą;

- członek elitarnego Klubu Szefów Kuchni, Rady programowej miesięcznika Polskie Drogi Gastronomii, SK BANKU, kół łowieckich „Wrzos” i „Jeleń” oraz Cechu Rzemiosła i Przedsiębiorczości;

- autor porad i przepisów kulinarnych w prasie i telewizji;

- Wyróżniony wieloma nagrodami i odznaczeniami, m.in. Certyfikatem Polskiego Klubu Biznesu, Certyfikatem Myśliwskim oraz Srebrną i Złotą Odznaką Rzemiosła.

 

Wszystkich chętnych zapraszamy do udziału w konkursie - wystarczy przesłać formularz zgłoszeniowy oraz recepturę dania wraz ze zdjęciem.

 

UWAGA! Osoby chętne do udziału w konkursie mogą nadsyłać zgłoszenia do 22 lutego 2015 roku.

Dokumenty do pobrania:

Regulamin SMAKI DZICZYZNY (pdf)

Zgłoszenie i receptura SMAKI DZICZYZNY


Dokumenty dostępne są również na stronie NewsGastro.pl.


SPONSOR GŁÓWNY:

1_Sponsor_glowny_SK-bank


PARTNERZY KONKURSU:

2_Hotel_Trylogia         3_SKLEPWIEJSKI       4_logo_MT_Targi_POLSKA


  5_Fundacja_KSK__small        6_ZWIERZYNIEC_2       7_Gastro_Magic_Service  


 NEST_logo         logo_dzik-malina         Tedmar


  logo_nalewki       8_logo_Smarten    

 

 

PATRONAT MEDIALNY:


9_logo_NG          10_Przeglad_Gastronomiczny    logoPapaja


11_polskie_drogi_gastronomii           logo_wiesci       Moja_Regionalna_11_2013



   

Informacje praktyczne

 

 

 

 

 

 



 

Partnerzy i Patroni – Zobacz wyszystkich
  • Sponsor główny:
  • winterhalter
  • Sponsorzy:
  • ascobloc
  • Dora metal
  • fagor
  • Kromet
  • multifrigo
  • rational
  • rilling
  • Tom Caffe
  • Manitowoc
  • Współpraca merytoryczna:
  • Akademia Restauratora
  • Apro-Trade
  • Fundacja Klub Szefów Kuchni
  • Krajowa Rada Gastronomii i Cateringu
  • OSSKiC
  • SCAE
  • Stowarzyszenie Sommelierów Polskich
  • Patroni medialni:
  • foodservice
  • gdziezjesc
  • horecanet
  • hotelarz
  • kucharze-serwis.pl
  • nowoscigastronomiczne
  • papaja
  • poradnikrestauratora
  • przegladgastronomiczny
  • restauracje
  • swiathoteli
  • Współpraca medialna:
  • gastrona.pl
  • bake&sweet
  • e-gastro
  • worldhotel
  • cateringwpolsce
  • cukierniewpolsce
  • newsgastro
  • Porcelana w Polsce
  • Praca w gastronomii
  • w piekarni w cukierni
  • Rynki Alkoholowe
  • zwiadowca.pl
  • slow life
  • bcr
  • biznes hotel
  • rzeznik polski
  • docen polskie
  • jedzenie.info.pl
  • cukiernictwo i piekarstwo
  • mojekonferencje.pl
  • sale biznesowe
  • miejscakonferencyjne.pl
  • magazyn wino
  • Czas wina
  • Szef Kuchni
  • logoekonferencje
  • organizatorzyimprez
  • szkolenia
  • turystyka
  • nocowanie.pl
  • wszystkodlakucharzy.pl
  • ilody.com.pl
  • gastrowiedza.pl
  • portalgastronomii.pl
  • infomax
  • Poland Fruits
  • Targi rekomenduje:
  • WKT
  • Organizator:
  • MT Targi Polska
  • Laureat Konkursu:
  • teraz polska

Profil Targi EuroGastro na FB